Briseles koridoros lemj par mums

Briselē spriež par iespēju palielināt Eiropas Savienības cukura kvotas

Aija Zariņa, AgroPols
18.05.2011

Otrdien, 17. maijā Briselē Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē izskatīts Polijas pieprasījums par ES cukura kvotas palielināšanu, jo ES dalībvalstīs cukura ražošana nenodrošina patēriņu un ES iztrūkumu sedz, cukuru importējot, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Latviju šajā sanāksmē pārstāvēja Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Armands Krauze.

Savulaik ES dalībvalstu ministri pieņēma lēmumu, ka jāveic reforma un ES cukura ražošanas kvota ir jāsamazina. Latvija uzskata, ka šī reforma ir jāturpina ar tālāku ES cukura sektora liberalizāciju un ražošanas kvotu atcelšanu, lai perspektīvā ES cukura sektors kļūtu konkurētspējīgs. Kvotu atcelšana 2015. gadā dotu iespēju arī Latvijai atsākt cukura ražošanu un realizēt produkciju brīvā tirgū bez ierobežojumiem.

„Vairākas valstis, tai skaitā Latvija, reformas gaitā ir pārtraukušas cukura ražošanu, tāpēc mēs nevaram atbalstīt priekšlikumu, kas nedod nekādu iespēju Latvijai. Mēs varētu piekrist kvotu palielināšanai tikai tad, ja Latvijai un citām dalībvalstīm, kas agrāk ražoja cukuru un kurām šobrīd vairs nav kvota, tā tiktu atjaunota un šīs valstis varētu atsākt ražošanu jau tagad. Kā zināms, Latvijā ir lauksaimnieki, kuri vēlas atsākt cukurbiešu audzēšanu un cukura ražošanu,” ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē uzsvēra ZM parlamentārais sekretārs Armands Krauze.

Sanāksmē vairākas dalībvalstis izteicās par kopējās ES kvotas palielināšanu, tomēr vairums dalībvalstu nepiekrita šim priekšlikumam, tālab ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padome lēmumu nepieņēma un priekšlikumu tikai uzklausīja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana