Briseles koridoros lemj par mums

Eiropas Savienības importa aizliegums saistībā ar Escherichia Coli

LR Zemkopības ministrija (ZM)
07.07.2011

Pamatojoties uz Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) secinājumiem, 2011. gada 5. jūlija Eiropas Savienības (ES) Pārtikas un dzīvnieku veselības pastāvīgās komitejas Dzīvnieku veselības un labturības sekcijas sanāksmē ES dalībvalstu eksperti atbalstīja Eiropas Komisijas (EK) lēmuma projektu, kurā noteikts, ka ES uzliek importa aizliegumu Ēģiptei par sierāboliņa un citu noteiktu veidu sēklu ievešanu līdz šā gada 31. oktobrim, kā arī uzdod izņemt un iznīcināt sierāboliņa sēklas no ES tirgus, kuras iepirktas no Ēģiptes laika posmā no 2009. – 2011. gadam. Tas nozīmē, ka kravas ar sierāboliņa sēklām ir jāizņem no tirgus un jāiznīcina. Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) informāciju mūsu valstī nav ievestas šādas kravas.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde ir veikusi pētījumus par E.Coli saslimšanas cēloņiem, un ir secinājusi, ka vislielāko iespējamību saslimšanai ar E.Coli ir izraisījušas sierāboliņa sēklas, kas iepirktas no Ēģiptes.

Pašreiz no 22. maija Shiga toksīnus producējošā Escherichia Coli O-104 celma (E.Coli) uzliesmojumi ir izraisījuši 4178 saslimšanas gadījumus (t. sk. 48 nāves gadījumus) Eiropas Savienības valstīs, Norvēģijā un Šveicē. Visvairāk E.Coli saslimšanas gadījumi tika novēroti Vācijā un Francijā.

Sīkāku informāciju skatīt interneta vietnē.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana