Briseles koridoros lemj par mums

EK oficiāli apstiprinājusi regulu par 7,7 miljonu eiro piešķīrumu Latvijas piensaimniekiem

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
27.11.2014

Eiropas Komisija (EK) 27. novembrī publicējusi regulu par 7,7 miljonu eiro piešķīrumu Latvijas lauksaimniekiem, liecina Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes (V) ieraksts sociālajā tīklā "Twitter".

"EK šodien publicē Regulu par 7,7 miljonu atbalstu LV piensaimniekiem. Vēl viena maza laba ziņa: EK izmaksās vēl 2,2 miljonus eiro tiešmaksājumos no rezerves fonda," teikts ierakstā.

Kā ziņots, EK 19.novembrī apstiprinājusi lēmumu piešķirt 28 miljonu eiro atbalstu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas piena ražotājiem, kas tiks novirzīts zaudējumu segšanai saistībā ar Krievijas aizliegumu ievest Eiropas Savienības lauksaimniecības produktus. Igaunija saņems 6,9 miljonus eiro, Latvija - 7,7 miljonus eiro, bet Lietuva - 14,1 miljonu eiro. Atbalsts aprēķināts, pamatojoties uz attiecīgo valstu piena kvotu izpildi 2013.-2014.gadā.

Kā aģentūrai LETA šonedēļ norādīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, atbalsts tiks piešķirts tikai ražojošajām piensaimniecībām, savukārt naudas izsniegšanas kritēriji tiks izstrādāti steidzamības kārtā jau tuvākajās nedēļās.

Tikmēr lauksaimnieku organizāciju pārstāvji LETA sacīja, ka ir apmierināti ar līdzšinējo valsts atbalstu, kā arī ministrijas reakciju saistībā ar jauno ES atbalstu, tomēr nav atteikušies no plānotajām protesta akcijām, kas kopā ar Igauniju, Lietuvu un Somiju plānotas decembra sākumā Briselē.

Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā aģentūrai LETA jau iepriekš norādīja, ka konkrētāks lēmums par atbalsta piešķiršanas niansēm varētu tikt pieņemts šīs nedēļas beigās. Tāpat pārstāvniecībā norādīja, ka, pateicoties pozitīvām kopējā ES lauksaimniecības budžeta korekcijām, atbalsta izmaksai netiks izmantoti ES lauksaimniecības krīzes fonda līdzekļi.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana