NVO ziņas

LOSP un LBLA aicina veidot no ĢMO brīvu Latviju

Krista Garkalne, LOSP
09.11.2009

Latvijai kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij ir jāpilda visas noteiktās prasības par brīvu preču kustību, kas attiecas arī uz ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO), līdz ar to nevaram noteikt vispārīgu aizliegumu valsts līmenī. LOSP un LBLA aicina Latviju padarīt par brīvu no ĢMO vismaz attiecībā uz šādu kultūru audzēšanu. Šāds solis panākams, ja visas 108 Latvijas pašvaldības pieņems saistošos noteikumus, ar kuriem tiek aizliegts konkrētās pašvaldības teritorijā audzēt ĢMO.


LOSP un LBLA aicina veidot no ĢMO brīvu Latviju

23.jūlija grozījumi „Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā” paredz, ka pašvaldība pēc savas iniciatīvas vai uz personas priekšlikuma pamata ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem var noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai attiecīgajā administratīvajā teritorijā vai tās daļā, atbilstoši likumam konsultējoties ar sabiedrību, kā arī informējot par šo aizlieguma noteikšanu kontrolē iesaistītās valsts institūcijas. Aizliegums pašvaldībai jānosaka uz laiku, kas nav īsāks par pieciem gadiem.

Pastāv pamatotas bažas par ĢMO kaitīgo ietekmi uz vides daudzveidību un cilvēku organismu,  tāpēc aicinām pasargāt  mūsu Latvijas dabu, saglabājot vides daudzveidību un izslēgt iespēju ĢM augu sajaukšanos ar parastiem augiem, kas ilgtermiņā varētu novest pie atsevišķu augu un dzīvnieku sugu izzušanas vai neatgriezeniskas pārveides. Aicinām pasargāt Latvijas teritorijā esošos tradicionālos un bioloģiskos lauksaimniekus no iespējamiem zaudējumiem, kas var rasties ĢM kultūrām sajaucoties ar viņu audzēto produkciju, kā arī pasargāt novada vides daudzveidību.

Aizvien plašākas teritorijas ES dalībvalstīs un ārpus savienības esošās zemēs tiek pasludinātas par zonām, kas brīvas no ģenētiski modificētiem organismiem, Eiropā ĢM kultūraugu audzēšanu aizliegušas 4567 pašvaldības, 196 provinces un 93 prefektūras un departamenti. Pētījumi arī apliecina, ka nav iespējama ĢM kultūraugu audzēšana paralēli tradicionālajām, jo pastāv maza iespēja novērst abu viena kultūrauga šķirņu sajaukšanos. 828 zinātnieki no 84 valstīm parakstījuši atklātu vēstuli, kura brīdina par ĢMO bīstamību un aicināja atteikties no ĢMO izplatības.


LOSP un LBLA aicina novada domes deputātus un lēmuma pieņemšanā iesaistītās puses, izmantot pašvaldības tiesības rīkoties likumā noteiktā kārtībā un pasludināt novadu par brīvu no ĢMO un aizliegt audzēt ĢM kultūraugus konkrētā novada ietvaros. Tikai kopīgiem spēkiem mēs spēsim pasargāt mūsu Latviju tīru no ĢMO un nodrošināt ilgtspējīgu attīstību.


 

LOSP

x

Paroles atgadināšana