NVO ziņas

Lauksaimnieki ar Finanšu ministri pārrunāja nozarei svarīgus jautājumus

Stādu audzētāju biedrība
27.10.2016

Trešdien, 26.oktobrī, biedrību „Zemnieku saeima”, „Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija” un „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” vadība tikās ar Finanšu ministri Danu Reiznieci – Ozolu, lai informētu par aktualitātēm nozarē un kopīgi risinātu lauksaimniekiem svarīgus jautājumus.

Tikšanās laikā lauksaimnieki ministri informēja par kopējo situāciju lauksaimniecības nozarē, graudu un piena cenām, kā arī iespējamajām attīstības iespējām nozarē.

Biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: „Ņemot vērā, ka šī bija pirmā tikšanās, diskusija izvērtās par lauksaimniecības sektoru kopumā, kur gan mēs kā sabiedriska organizācija paudām savu redzējumu, gan ministrei bija savi jau-tājumi attiecībā par lauksaimniecības sektoru. Tikšanās bija konstruktīva, kuras laikā tika diskutēts par vairākām jautājumu grupām: samazināto un reverso PVN, UIN, par sezonas strādnieku atvieglojumiem un citiem jautājumiem. Priecē tas, ka arī ministrei ir svarīgi, lai valsts un Eiropas sniegtie atbalsti pēc iespējas vairāk nonāktu pie ražo-jošiem lauksaimniekiem un dotu iespējami lielāko efektivitāti.”

Sandris Bēča, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes loceklis: „Saistībā ar Sadales tīklu modernizētajiem tarifiem un obligātās iepirkuma kompo-nentes prognozēto sadārdzinājumu aicinām Finanšu ministriju un citas atbildīgās in-stitūcijas nopietni izvērtēt, kādu iespaidu tas atstās ne tikai uzņēmējiem un mājsaim-niecībām, bet arī valsts un pašvaldību iestādēm un institūcijām, kas tiek finansētas no valsts budžeta. Rezultātā uzņēmējiem un iedzīvotājiem elektrības radīto sadārdzinā-juma slogu nāksies uzņemties dubultā.”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: „Jau ilgstošās sarunās un darba gaitā šos jautājumus diskutējam un kopīgi meklējam labākos risinājumus. Sadarbības rezultātā, jūtam, ka situācija uzlabojas. Šīs diskusijas gaitā ministre uzsvēra, ka nedrīkst visu laiku lūgt atlaides un nākšanu pretī, bet ir arī jāražo, jānodrošina atdeve budžetam – jāpanāk, lai nozare attīstās. Par PVN shēmām tuvākajā laikā tiks rīkota darba grupa, tad arī varēsim runāt par rezultātiem.”

Lauksaimnieki ar Finanšu ministri diskutēja par PVN samazināšanu svaigiem augļiem un dārzeņiem. Konceptuāli Finanšu ministrija atbalsta šo priekšlikumu, ja tiek sasniegts mērķis- samazināts pelēkais tirgus un palielināts vietējo augļu, dārzeņu noiets, tā stimulējot vietējo ražošanu. Ir panākta vienošanās veidot darba grupu samazinātā PVN ietekmes izvērtēšanai. Daudzās Eiropas Savienības valstīs ir samazināts PVN pārtikai, Lielbritānijā tas ir pat 0%, savukārt Polijā 7%.

Esam gandarīti, ka Finanšu ministrija ir gatava uzsākt diskusiju par reinvestētās peļņas neaplikšanu ar uzņēmuma ienākuma nodokli. Lauksaimniekiem tas ir īpaši svarīgi gadījumos, kad tiek iegādāta lauksaimniecībā izmantojamā zeme.

Tāpat diskutējām par 2017.gada nekustamā īpašuma nodokļa saglabāšanu 2016.gada līmenī. Tomēr šajā jautājumā organizācijas vēl tiksies ar Latvijas Pašvaldību savienības vadību un uzstās, lai 10% ierobežojuma pieaugums attiecas arī uz zemes gabaliem līdz 3ha.

Lauksaimniekiem svarīgs jautājums ir arī sezonas darbinieku režīma paplašināšana uz augkopības un lopkopības nozarēm. Noslēdzot šo jautājumu, organizācijas apņēmās sagatavot priekšlikumus nozaru loka paplašināšanai.

Diskusijā piedalījās Finanšu ministrijas Parlamentārais sekretārs Edgars Putra, biedrības „Zemnieku saeima” vadība: Juris Lazdiņš, Maira Dzelzkalēja – Burmistre, Edīte Strazdiņa un Mārtiņš Trons, Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padomes priekšsēdētājs Edgars Treibergs un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes loceklis Sandris Bēča.

Stādu audzētāju biedrība

x

Paroles atgadināšana