Citi raksta

Kazahstāna varētu aizliegt šprotu importu no Baltijas valstīm

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
09.06.2014

Kazahstāna varētu aizliegt šprotu importu no Baltijas valstīm, šādu lēmumu skaidrojot ar pārmērīgo benzopirēna saturu, vēsta Kazahstānas portāls "Alau".

Uz iespējamo Baltijas šprotu importa aizliegumu intervijā laikrakstam "Magapolis" norādījis Kazahstānas Patērētāju tiesību aizsardzības aģentūras vadītāja vietnieks Žanderbeks Bekšins.

"Runājot par aizliegumiem, šobrīd es izskatu materiālus par šprotēm no Baltijas, kurās konstatēts pārmērīgs kancerogēnā benzopirēna daudzums. Tuvākajās dienās es šajā sakarībā pieņemšu lēmumu," pirmdien publicētajā intervijā norāda Bekšins.

Viņš atklāja, ka aģentūra gatavojas pārbaudīt arī Kazahstānā pārdodamā piena, sviesta un sulu dabīgumu un kvalitāti.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina biedrības "Rīgas šprotes" vadītājs Imants Cīrulis, ne šprotu ražotāji, ne arī Pārtikas un veterinārais dienests pagaidām nav informēti par tirdzniecības aizliegumu, tomēr katras valsts tiesības ir pastiprināti kontrolēt to vai citu produktu.

"Nav zināms, vai aizliegums varētu atteikties tieši uz Latvijas šprotēm. Iespējams, šīs aktivitātes saistītas ar Kazahstānas atrašanos vienotā muitas ūnijā ar Krieviju un Baltkrieviju, kur arī pastiprināti kontrolē mūsu produkciju. Tomēr jāatzīst, ka patlaban nav nekādu problēmu ar šprotu noietu minētajās valstīs. Tāpat Kazahstānas uzņēmēji turpina ražot savas šprotes, iepērkot brētliņas no Latvijas zvejniekiem," sacīja Cīrulis.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana