Citi raksta

Baltijai un Somijai Krievijas sankciju dēļ pienākošās kompensācijas izķer manīgie itāļu piensaimnieki

Didzis Meļķis, http://www.db.lv/
25.09.2014

Krievijas embargo dēļ virknei ES lauksaimniecības produktu Eiropas Komisija (EK) ir asignējusi dažādu veidu kompensācijas. Tomēr vien pāris nedēļu pēc siera privāto krājumu uzglabāšanas (PSA jeb Private Storage Aid) kompensāciju izsludināšanas tās ir pārtrauktas aizdomu dēļ par krāpniecību, lasāms ES oficiālajā vēstnesī.

Šmaucas operatīvi

Lēmumu skaidrojošā relīzē EK raksta, ka pēkšņā kompensāciju pārtraukuma iemesls ir «nesamērīgs intereses pieaugums no siera ražotājiem zināmos reģionos» par piedāvāto iespēju. 5. septembrī izsludinātā PSA paredz ES uzņēmējiem kompensāciju kopumā par 155 tūkstošu tonnu siera uzglabāšanu, kas uzkrājies Krievijas embargo dēļ, un tās pārtraukšana ir «piesardzības solis», lai novērstu aizdomīgi ātru piešķirto fondu iztērēšanu. Aizdomas ir arī par naudas aizplūšanas virzienu. Aizslēgtās Krievijas dēļ visvairāk vajadzētu ciest ražotājiem Somijā un Baltijas valstīs, kur ap 90% no siera eksporta iet uz Krieviju. Tomēr tieši Itālijas piensaimnieki lielā ātrumā ir pamanījušies izņemt PSA desmitiem tūkstošiem tonnu siera, portālam EU Business ziņo kāds avots ES institūcijās.

DB piesūtītā Lauksaimniecības un lauku attīstības ģenerāldirektorāta jaunākā informācija liecina, ka Itālijas PSA apetīte ir gandrīz 84 tūkstoši tonnu. Tai seko Īrija ar kompensāciju prasību par 7,1 tūkstoti tonnu, bet no Baltijas ar 150 tonnām ir pieteikusies tikai Lietuva. Apaļa nulle PSA prasību siera sadaļā ir arī Somijas ailē.

Nejēdzīgas prasības

PSA nosacījumi, kas bez siera ietver arī sviestu un piena pulveri, ir nesamērīgi un paralizē tirdzniecības iespējas ar attiecīgajiem apjomiem, ja tādas rodas, DB komentē a/s Rīgas Piena kombināts (RPK) valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs. Proti, ja komersantam tomēr izdodas atrast noietu iekrātajām precēm, tad līdz PSA programmas beigām tās tomēr nedrīkst kustināt.

Savukārt SIA Latvijas piens valdes priekšsēdētāja Anita Skudra, jautāta par kompensāciju nepilnību novēršanu, DB raksta, ka «būtu bijis normāli atbalstīt visu nozari kopumā, un tad arī varētu izvairīties no atbalsta izkrāpšanas gadījumiem». EK Lauksaimniecības un lauku attīstības jomas pārstāve Madalina Hiriaka DB komentē, ka PSA ietvaros līdz gada beigām aizvien ir atvērta pieteikšanās kompensācijām uz sviesta un piena pulvera uzkrājumu glabāšanu.

Pēc DB informācijas šajās kategorijās gan interese ir ievērojami zemāka. Tā līdz 21. septembrim kompensējamiem piena pulvera krājumiem visvairāk bija pieteikusi Vācija – 2,3 tūkstošus tonnu, bet no Baltijas ar 635 tonnām atkal figurē tikai Lietuva. Kompensējamiem sviesta uzkrājumiem Lietuva pieteikusi 139 tonnas; visvairāk šai kategorijā prasa Īrija – par 3,3 tūkstošiem tonnu. Tomēr kvotu griesti šajās ailēs acīmredzami ir vēl tālu.

Uz izturību

Tā kā PSA attiecas tikai uz Krievijā sertificētajiem ražotājiem, Latvijas pienu to pārtraukšana tieši neskar, tomēr «atbalsta atcelšana ietekmēs tirgu, jo uzņēmumi nevar normāli plānot attīstību, vienu dienu dodot un otru dienu nedodot kompensācijas», raksta A. Skudra. Viņa atzīst, ka kopumā nozarei Krievijas embargo dēļ ir izturības pārbaude, jo piena iepirkuma cenas ir zem pašizmaksas. EK savā komentārā raksta, ka nopietnākās cerības ir uz ES uzņēmumu spēju diversificēties.

Uz eksporta dažādošanu kā izeju no eksporta krīzes uzsvaru liek arī N. Staņēvičs. RPK nule noslēdzis līgumu ar Ķīnas auditoru par piena pulvera un saldējuma sertificēšanu šim milzīgajam tirgum. Interese par RPK produkciju ir arī Tuvajos Austrumos, kur tiem meklēts kompleksā piedāvājuma modelis, lai arābu komersantus interesējošajiem produktiem, piemēram, krēmsieriem un jogurtiem, atrastu atbilstošus loģistikas risinājumus.

http://www.db.lv/

x

Paroles atgadināšana