Laidiens no arhīva:

Ražība

Analīzes svarīgas piena ražotājiem

Ilze Būmane, AgroPols
21.10.2004

Kad izslaukums dubultojas, prasības mainās
A/s Valmieras piens kliente ir arī Gulbenes rajona Lizuma pagasta z/s Augstkalni īpašniece Inese Berga. Tagad viņas ganāmpulkā ir 95 piena devējas, kuru vidējais izslaukums pērn bijis 7500 kg piena no govs. Bet pirms septiņiem gadiem, 1997. gadā, Augstkalni bija Latvijas brūnās (LB) šķirnes saimniecība ar 64 slaucamajām govīm. Togad tika audzētas vēl 40 teles, tas liecināja, ka īpašnieki domā ganāmpulku paplašināt. Taču vidējais izslaukums no govs toreiz bija 4653 kg, tātad gandrīz uz pusi mazāks nekā tagad.
Pašlaik viņa vairs netur LB šķirnes govis , bet galvenokārt krustojuma dzīvniekus ar Holšteinas sarkanraibajiem un melnraibajiem lopiem. Kālab izvēlēta šāda maiņa, par to būtu pavisam cita runa, bet šoreiz gribēju zināt, ko saimniece domā par jauno piena analīžu veidu.
"Ja govīm liels izslaukums, zemniekam ir svarīgi, lai lopu barošana būtu ekonomiskāka," paskaidroja I.Berga. "Tā, piemēram, parastā piena analīze tikai uzrāda olbaltuma satura procentu, bet, kā saprotu, urīnvielas noteikšana pienā ļaus noteikt olbaltuma sastāvu vai vērtību. Es Valmieras pienam piegādāju tikai augstākās šķiras pienu, tāpēc man svarīgi zināt, kā vispareizāk, lētāk barot govis, lai arī olbaltums būtu augstvērtīgs."
Vai valmieriešiem būs sekotāji?
Valmieras rajona Jeru pagasta z/s Ceriņi saimnieks Aldis Kļaviņš teic, ka viņa govju piens saturot 3,3-3.4% olbaltuma. Visnotaļ atzīstami. Viņa ganāmpulkā ir līdz 90 slaucamajām govīm, par pienu maksājot labi, taču, ja saimniecība ražo daudz piena, īpašnieks ir ieinteresēts izmantot visas iespējas, lai panāktu maksimālu kvalitāti.
"Pie mums šādas analīzes, kas ir daudz precīzākas, nevar pasūtīt. Bet Valmieras piens uzņēmās šo lietu izdarīt. Tagad piena paraugus ved uz Igauniju. Pagaidām citi piena pārstrādes uzņēmumi vēl neliek īpašu svaru uz olbaltuma saturu, lai gan tas ir svarīgi visiem pārstrādātājiem. Jo nākamais solis par piena kvalitātes uzlabošanu jau varētu būt paša olbaltuma sastāva analīze," saimnieks izklāsta savu viedokli.
SIA Piensaimnieku laboratorija saprot, ka pastāvīgi vadāt piena paraugus uz Tartu nav izdevīgi. Tāpēc laboratorijas valde ir nolēmusi, ka arī Latvijā jābūt savai iekārtai. Cerams, ka līdz šāgada beigām tā tiks iegādāta.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana