Citi raksta

Zemkopības ministrijas speciālisti marķētās dīzeļdegvielas izmantošanas pieredzi lūkos arī Somijā un Lietuvā

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
14.09.2009

Zemkopības ministrijas (ZM) speciālisti marķētās dīzeļdegvielas izmantošanas pieredzi lūkos arī Somijā un Lietuvā, tā pēc vizītes Igaunijā 11. septembrī teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

"Šodien Igaunijas lauksaimniecības ministrs Valdors Helirs Seders kopā ar diviem ierēdņiem detalizēti izstāstīja marķētās dīzeļdegvielas izmantošanas pieredzi Igaunijā. Tuvākajā laikā Igaunijas valdība gatavojas pārskatīt un uzlabot dīzeļdegvielas nodokļu sistēmu lauksaimniecības nozarēs, padarot to vienkāršāk pielietojamu kā uzņēmējiem, tā arī administrētājiem. Mums ir jāiepazīstas arī ar citu kaimiņvalstu pieredzi un jāizvērtē no visiem jau esošajiem variantiem labākais, un, iespējams, jāveido pašiem savs variants," stāstīja Dūklavs.

Viņš uzsvēra, ka sākotnēji ir jāpanāk konceptuāla vienošanās par marķētās dīzeļdegvielas ieviešanu un tad ir jārīkojas. Ministrs pieļāva, ka sistēmu varbūt neizdosies ieviest no nākamā gada 1. janvāra, jo laika ir atlicis maz, turklāt arī nekur neesot noteikts, ka marķētās dīzeļdegvielas sistēma jāievieš tieši no 1. janvāra.

Ministra rīcībā esošajā nākamā gada valsts budžeta projektā neesot paredzēts finansējums degvielas akcīzes nodokļa atmaksai lauksaimniekiem.

Igaunijā marķēto dīzeļdegvielu izmanto visi ražojošie lauksaimnieki, kā arī mežsaimnieki un zivsaimnieki.

Ar Igaunijas pieredzi marķētās dīzeļdegvielas izmantošanā Latvijas delegācijas sastāvā iepazinās arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) priekšsēdētājs Armands Krauze un "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana