Citi raksta

Dombrovskis klātienē iepazinies ar situāciju lauksaimniecībā

Jānis Bagātais, Leta-Nozare
11.09.2009

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) 11. septembrī apmeklēja piena lopkopības un graudkopības saimniecības, graudu apstrādes un piena pārstrādes kooperatīvus Vidzemē, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Valmieras novada Vaidavas pagastā premjers viesojās nelielā piena lopkopības saimniecībā "Kalniņi", kuras ganāmpulkā ir 30 liellopi, 14 slaucamas govis, zemnieku saimniecība apsaimnieko 60 hektārus zemes.

Valmierā Dombrovskis apmeklēja Vidzemes agroekonomisko kooperatīvo sabiedrību (VAKS), kas desmit pastāvēšanas gadu laikā ir kļuvis par lielāko un modernāko graudu pirmapstrādes, uzglabāšanas un realizācijas uzņēmumu reģionā. Kooperatīvā sabiedrība šobrīd apvieno vairāk nekā 200 biedrus - graudkopjus no Vidzemes, kā arī daļu no Latgales.

Ministru prezidents, viesojoties kooperatīvā, apskatīja trīs jaunos graudu torņus, kuri tiks nodoti ekspluatācijā 15. septembrī. Šis ir ES struktūrfondu projekts, lai palielinātu graudu glabāšanu par 9000 tonnām.

Vidzemes kooperatīvās sabiedrības direktors Indulis Jansons norādīja, ka kooperācijas saimnieciskās darbības virziens ir gana efektīvs saimniekošanas modelis lauksaimniecībā, jo kooperatīvs darbojas kā starpnieks starp zemniekiem un lielajiem uzņēmumiem.

Tas gan realizē zemnieku izaudzēto, gan meklē izdevīgākos piedāvājumus zemniekiem nepieciešamo preču sagādē. Jansons vienlaikus uzsvēra, ka jāredz skaidra vīzija par lauksaimniecības vietu Latvijas tautsaimniecībā un valsts līmenī tai ir jābūt ierindotai starp prioritārajām saimniecības nozarēm.

Beverīnas novada Trikātas pagastā Dombrovskis apmeklēja AS "Trikātas siers" ražotni. Kā uzsvēra kooperatīva "Trikāta KS" direktors Kaspars Kļaviņš, tad šobrīd uzņēmums nodrošina pilnu piena ražošanas un pārstrādes ciklu - piens tiek iegūts kooperatīva biedru saimniecībās, tad tas tiek savākts un daļēji pārstrādāts kooperatīvam piederošajā ražotnē, bet gatavā produkcija tiek nogādāta pie patērētājiem.

Šobrīd uzņēmuma attīstība tiek plānota, paplašinot ekskluzīvo sieru ražošanu, tiek apgūtas un izstrādātas jaunas siera ražošanas tehnoloģijas, lai būtu iespējams ražot augstvērtīgus produktus, kas spētu konkurēt arī Eiropas Savienības tirgū.

Smiltenes novadā Ministru prezidents viesojās zemnieku saimniecībā "Rožkalni", kura ir viena no labākajām Vidzemes graudkopības saimniecībām, kas ir attīstījusies, ļoti mērķtiecīgi ieguldot finanšu resursus tehnoloģijās un zināšanās.

Sarunas laikā "Rožkalnu" īpašnieks graudaudzētājs Ivars Ādamsons norādīja, ka būtu nepieciešams daļu no valsts starptautiskā aizdevuma novirzīt lauksaimniecības nozares stabilizēšanai, lai nodrošinātu finansiālu atbalstu lauksaimniekiem. Ražotņu celtniecībai un modernizācijai tika ņemti kredīti, bet šobrīd, kad iepirkuma cenas ir strauji kritušās, nākas atmaksāt augstos un bieži mainīgos banku kredītprocentus, kas rada lielus zaudējumus lauksaimniekiem.

Vizītes noslēgumā Ministru prezidents viesojās Valmieras novada Kocēnu pagasta ZS "Mazdzērvītes", kura specializējusies piena lopkopībā. Tika aplūkota zemnieku saimniecība, pēc tās kopā ar saimniecības īpašniekiem, kā arī lielāko piena kooperatīvu - "Piena Ceļš", "Dzēse" un ražotāju apvienība "Piena Partneri" - pārstāvjiem notika diskusija par augkopību un piena lopkopību, piena nozares problēmām.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana