Citi raksta

Piensaimnieku protesti pie ES galvenās mītnes Briselē un Šveicē

Leta-Nozare
22.09.2009

Uzskatot, ka desmitiem tūkstošu viņu kolēģu draud bankrots, piensaimnieki pirmdien, 21. septembrī, pie Eiropas Savienības (ES) galvenās mītnes Briselē izlēja tūkstošiem litru piena.

Eiropas Piena padomes vadītājs Romualds Šēbers piedalījās protesta akcijā, kuras laikā piens tika izliets no trīs milzīgām cisternām, kuras ieskāva degošas siena ķīpas un govju figūras, lauksaimniekiem pieprasot tikšanos ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žozē Manuelu Barrozu.

"Šī akcija ir simboliska, taču gandrīz 40 miljoni litru piena šodien tiks izlieti citur Eiropā," brīdināja Šēbers.

Barrozu nosūtītajā vēstulē viņš norāda, ka "desmitiem tūkstošu piensaimnieku draud finansiāls sabrukums".

Piensaimnieki protestē pret zemajām piena iepirkuma cenām, kas kopš 2007. gada dažās valstīs sarukušas par vairāk nekā pusi.

Līdzīgas demonstrācijas lauksaimnieki rīko arī Austrijā, Vācijā, Itālijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Spānijā un Šveicē, kamēr aptuveni 40 000 lauksaimnieku piedalās streikā.

Šāda piensaimnieku rīcība skaidrojama ar to, ka ES dalībvalstu lauksaimniecības ministri 7. septembrī Briselē notiekošajā sanāksmē nespēja vienoties par palīdzības pasākumu izveidi piena nozarei.

Pagājušā gada novembrī ES lauksaimniecības ministri vienojās par piena kvotu palielināšanu par 1% gadā, tomēr, sākot no 2014. gada, kvotas tiks atceltas.

Piensaimnieki ar traktoriem bloķē vairumtirgotāja noliktavu Šveicē

Simtiem piensaimnieku Šveicē ar saviem traktoriem pirmdien, 21. septembrī, bloķēja nozīmīga vairumtirgotāja noliktavas durvis, tādējādi protestējot pret zemajām piena iepirkuma cenām, paziņoja arodbiedrības "Uniterre" preses pārstāve.

Aptuveni 300 cilvēki Fribūrā novietoja 100 traktorus pie noliktavas, kas piegādā piena produktus Šveices vadošajam lielveikalu tīklam "Migros".

"Šobrīd rūpnīcas durvis ir bloķētas. Taču mēs negrasāmies lauzties iekšā," sacīja "Uniterre" pārstāve.

Pēdējo divu dienu laikā Šveicē šī jau ir otrā piensaimnieku protesta akcija.

Šveices lauksaimnieki norāda, ka viņiem nākas cīnīties par izdzīvošanu, kad litru piena vairumtirgotāji iegādājas tikai par aptuveni pusi no ražošanai nepieciešamās cenas.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana