Citi raksta

Eiropas piensaimnieki pārtrauc protesta akcijas

Leta-Reuters
25.09.2009

Eiropas piensaimnieki divas nedēļas ilgušo piena piegādes streiku pārtraukuši vismaz līdz 5. oktobrim, kad paredzēta Eiropa Savienības (ES) dalībvalstu lauksaimniecības ministru sanāksme, lai apspriestu piensaimniecības nozares krīzi.

Taču lauksaimnieki brīdināja, ka atsāks protesta akcijas, ja viņi nebūs apmierināti ar sanāksmes iznākumu, norādīja Eiropas Piena padome, kura pārstāv 140 000 lauksaimnieku.

"Politiķi sākuši kustēties. Mēs uz laiku pārtrauksim vienu lauksaimnieku revolūcijas aspektu. Mēs uz laiku atjaunosim piena piegādes. Taču, ja netiks pieņemti nopietni un skaidri politiski lēmumi, lai pārvarētu piena tirgus katastrofisko situāciju, mēs nekavējoties atsāksim," informēja Francijas Neatkarīgo piena ražotāju asociācija.

Aptuveni 80 000 piensaimnieku pēdējās divās nedēļās ir rīkojuši protesta akcijas, pārtraucot piena piegādes un izlejot miljoniem litru piena.

Piensaimnieki rīkojuši vairākas demonstrācijas Austrijā, Beļģijā, Vācijā, Itālijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Spānijā un Šveicē, tādējādi protestējot pret zemajām piena iepirkuma cenām, kas kopš 2007. gada dažās valstīs sarukušas par vairāk nekā pusi.

Šāda piensaimnieku rīcība skaidrojama arī ar to, ka ES dalībvalstu lauksaimniecības ministri 7. septembrī Briselē notiekošajā sanāksmē nespēja vienoties par palīdzības pasākumu izveidi piena nozarei.

Leta-Reuters

x

Paroles atgadināšana