Citi raksta

Norādēm par produkta ietekmi uz veselību ir jābūt nepārprotamām un detalizētām

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
13.10.2009

(Fragments) Veselīguma norāžu regulējumam uz produktiem ir jābūt nepārprotamam un detalizētam, lai gala patērētājs saņemtu saprotamu, caurspīdīgu un ticamu informāciju par attiecīgā produkta īpašībām, aģentūru LETA informēja Francijas pārtikas produktu ražošanas kompānijas "Danone" veselības mārketinga speciāliste Baltijā Laura Muižniece.

Kā ziņots, Eiropas Savienības (ES) pārtikas drošības uzraudzības aģentūras (EFSA) vadītāja Katerina Žeslēna-Lanelle paziņojusi, ka pārtikas kompānijām, kuras publisko maldīgus apgalvojumus par tādu produktu kā probiotiskie jogurti vai taurīna enerģijas dzērieni radītajiem efektiem, nāksies pārskatīt to mārketinga kampaņas.

Muižniece norāda, ka "Danone" atzinīgi vērtē EFSA nostāju attiecībā uz probiotisko produktu veselīguma norādēm. EFSA ir laidusi klajā pirmo sarakstu ar pārtikas produktu veselības norādēm, ko ražotāji drīkst attiecināt uz saviem produktiem. ESFA ir izvērtējusi daļu ražotāju veselīguma norāžu iesniegumus, atzīstot visus līdz šim izskatītos probiotisko produktu ražotāju pieteikumus par nederīgiem. Latvijā zināmā jogurtu ražotāja "Danone" iesniegtās veselīguma norādes EFSA vēl nav izskatījusi.

"EFSA atklātībā nonākušais paziņojums ieskicē arī "Danone" nostāju, ka izteikumi par probiotisko produktu īpašībām nav vispārināmi. Katram probiotisko kultūru celmam ir savas atšķirīgās īpašības, un ikviens produkts ir atsevišķi zinātniski jāpārbauda par probiotisko baktēriju klātbūtni," uzsver "Danone" grupas Baltijā ģenerāldirektors Henners Rinše.

Saskaņā ar EFSA šī gada 1.oktobrī sniegto informāciju gandrīz pusei no produktu ražotāju veselīguma norāžu iesniegumu trūkst detalizēta produkta sastāvdaļu informācijas izklāsta, kas pierādītu katras produkta sastāvdaļas veselīgumu. Līdz ar to EFSA speciālistu komanda nespēj konstatēt, vai konkrētā ražotāja veiktie zinātniskie pētījumi un produkta veselīguma norādes attiecināmas uz vienu un to pašu produkta sastāvdaļu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana