Citi raksta

Meža īpašniekiem mazāka IIN likme

Anita Bormane, Rita Ruska, Zigfrīds Dzedulis, Ģirts Vikmanis, Anita Jaunbelzere , Latvijas Avīze (LA)
08.06.2010

Laikraksts "Latvijas Avīze", atbildot Valdim Krauklim, skaidro pēdējā gada grozījumus nodokļu likumos, kas attiecas uz mežu īpašniekiem.

Kopš 2010. gada 1. janvāra meža īpašniekiem un viņu sadarbības partneriem ir jārēķinās ar izmaiņām likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" (IIN).

Tagad visiem privātajiem meža īpašniekiem, neraugoties uz to, cik ilgi mežs ir viņu īpašumā vai arī cik darījumu gada laikā tiek veikti, vai arī kāda ir peļņa, pārdodot sev piederošu augošu mežu vai tajā sagatavotos kokmateriālus, piemēro desmit procentu iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, no kuras apliekamās daļas automātiski atrēķina attaisnotos izdevumus.

Pirms nodokļa aprēķināšanas no apliekamās summas automātiski atskaita 25%, ja pārdots augošs mežs, vai 50%, ja pārdoti sagatavotie kokmateriāli.

Ja kokmateriālus no īpašnieka pērk komersanti, individuālie uzņēmumi (arī zemnieku vai zvejnieku saimniecības), kooperatīvās sabiedrības, nerezidentu pastāvīgās pārstāvniecības, iestādes, organizācijas, biedrības, nodibinājumi un fiziskās personas, kuras reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas, tad pircējs ietur nodokli no izmaksājamās summas un līdz nākamā mēneša 5. datumam pārskaita naudu valsts kasē.

Ja kokmateriālus no meža īpašnieka pērk fiziskas personas, kuras nav reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicēji, paša meža īpašnieka pienākums ir deklarēt ienākumus un samaksāt nodokli.

Uzmanīgi ar PVN

Ienākumi no sev piederoša meža vai tajā sagatavoto kokmateriālu pārdošanas netiek uzskatīti par saimniecisko darbību likuma "Par pievienoto vērtību" kontekstā, arī pārsniedzot 10 000 latu robežu.

Tādējādi, pārdodot kokmateriālus par summu, kas gada laikā pārsniedz 10 000 latus, iedzīvotāju ienākuma nodoklis 26% apmērā nav jāmaksā. Likums nosaka, ka šajā gadījumā meža īpašniekiem ir jāreģistrējas VID kā PVN maksātājiem.

Taču, arī pārsniedzot 10 000 latu robežu, par PVN maksātāju var nereģistrēties, ja turpmāko 12 mēnešu laikā nav plānoti citi darījumi.

Meža īpašniekam kā PVN maksātājam jāreģistrējas tad, kad ieņēmumi no pārdotām cirsmām vai kokmateriāliem kalendārā gada laikā pārsniedz 10 000 latus, neatkarīgi no tā, vai īpašnieks gada laikā savu mežu zāģējis vienu vai desmit reizes.

Taču meža īpašniekam nav jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam neatkarīgi no tā, par kādu summu un cik reizes gada laikā notikuši darījumi ar mežu.

Darījumu skaits, ja tas attiecas uz augošu mežu vai kokmateriāliem, kas iegūti no īpašumā esoša meža, netiek ņemti vērā.

Protams, ja tas izdevīgi, neviens neliedz meža īpašniekam reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam, krāt izdevumus apliecinošus dokumentus un maksāt 26% no peļņas.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana