Citi raksta

Par saistību ar ĢMO industriju pieprasa Rumānijas lauksaimniecības ministra demisiju

Leta-Nozare
07.09.2010

Vairāk nekā 70 nevalstisko organizāciju pirmdien pieprasīja Rumānijas jaunā lauksaimniecības ministra demisiju, jo nesen ieceltā amatpersona saistīta ar ģenētiski modificēto organismu industriju.

"Organizācijas mudina premjerministru Emīlu Boku nekavējoties atbrīvot Valēriju Tabaru no jebkāda augsta amata Lauksaimniecības ministrijā un iecelt jaunu un objektīvu ministru," teikts aktīvistu izplatītajā paziņojumā.

"Vai Tabaras kungs būs spējīgs pārstāvēt Rumānijas lauksaimnieku un patērētāju intereses, ņemot vērā viņa līgumattiecības ar pasaulē lielāko ĢMO (ģenētiski modificēto organismu) ražotājuzņēmumu "Monsanto"?" jautā organizācijas, kuru vidū ir arī Pasaules Dabas fonds (WWF).

Kā norāda aktīvisti, ĢMO "nav lauksaimniecības sasniegums, bet gan šausmīgs risks, kuru nevajadzētu pieļaut".

Tabara Rumānijas lauksaimniecības ministra amatā tika apstiprināts pagājušajā piektdienā.

Ministrs izdevumam "Evenimentul Zilei" atzinis, ka tiešām strādājis šajā uzņēmumā. "Tas nav nekas nelegāls vai slepens," viņš uzsver.

Šobrīd Eiropas Savienībā atļauts audzēt tikai divas ģenētiski modificētas kultūras - "Monsanto" izstrādāto kukurūzas šķirni "MON810" kopš 1998. gada, kā arī rūpnieciskām vajadzībām paredzēto "Amflora" kartupeļu šķirni no šā pavasara. Starplaikā - 12 gadu garumā - savienībā netika izdota neviena jauna atļauja šādu kultūru audzēšanai.

"MON810" audzēšanu apstiprinājusi arī Bukareste.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana