Citi raksta

Ministrs atbalsta piensaimniekus

Iveta Tomsone, Latvijas Avīze (LA)
23.09.2010

Laikraksts "Latvijas Avīze" vēsta, ka zemnieku priekšlikumi piena nozares restrukturizācijai ņemti vērā.

Jau nākamnedēļ 28. septembrī valdības sēdes darba kārtībā nonāks grozījumi valdības noteikumiem par ES atbalstu lauksaimniecībai pasākumā "Lauksaimniecības produktu pievienotā vērtība". Šos noteikumus apstiprinot, beidzot tiks pieņemts gala lēmums par ES piešķirto deviņu miljonu latu izmantošanu piena nozares restrukturizācijai.

Vakar zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ar lauksaimnieku organizācijām vienojās, ka pusi no šīs naudas izmantos piena saimniecību modernizācijai, otru pusi – lauksaimniekiem piederošas piena rūpnīcas būvniecībai. To paredz noteikuma pants, kas nosaka, ka projektus naudas izmantošanai varēs iesniegt "juridiskas personas piena pārstrādes sektorā, ja tās kapitāla daļas vai akcijas pieder personām, kas nodarbojas ar piena ražošanu un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kuras apvieno piena ražotājus. Vismaz 51% kapitāldaļu vai akciju pieder vienai vai vairākām atbilstīgajām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām. Kapitāla daļu vai akciju īpašnieku un atbilstīgo lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību biedru kopīgais piegādes kvotas ietvaros realizētais piena apjoms pēdējā noslēgtajā kvotas gadā ir vismaz 200 tonnas dienā un trijos gados palielinās līdz 300 tonnām dienā."

Šo un vēl citus formulējumus valdības noteikumiem sagatavoja ZM sadarbībā ar lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām. Tādējādi lauksaimnieki pierādījuši, ka valstiski nozīmīga jautājuma risināšanā viņi spēj vienoties gan kooperatīvu, gan organizāciju līmenī. Vēl vairāk – mēneša laikā zemnieku rūpnīcas atbalstītāju pulks ir pieaudzis no sākotnēji 600 zemnieku saimniecībām, kas darbojas trijos kooperatīvos, līdz 1200, kas apvienojušies kopumā desmit kooperatīvos. Tādējādi priekšvēlēšanu laikā ministram Jānim Dūklavam netika atstāta liela izvēle – atbalstot tik daudzskaitlīgu lauksaimnieku, viņu ģimeņu un piekritēju vēlmes, viņš izpelnās arī politiskas simpātijas tieši pirms vēlēšanām.

Vēl pirms mēneša zemkopības ministrs Jānis Dūklavs bargi strostēja lauksaimniekus par nespēju vienoties un uztraucās, ka jautājums par ES piešķirto deviņu miljonu latu izlietošanu ir nepiedodami ilgi vilkts garumā. Pēc tam kad lauksaimnieki bija iesnieguši ministram vienotu redzējumu par savu projektu un arī priekšlikumus valdības noteikumu projektam par ES naudas sadali, ministrs publiski rājās – šāda lēmuma pieņemšana nedrīkst notikt ar steigu. Tādējādi ministrs pierādīja, ka lauksaimnieku iecerēm līdz galam neuzticas. Taču vakardienas vienošanās liecina par ministra spēju pieņemt valstiski svarīgus lēmumus, kas atbilst arī ES mērķiem par nozares restrukturizāciju, kādēļ arī nauda tika piešķirta.

Tiesa, lauksaimniekiem priecāties vēl pāragri. Ar nepacietību tiek gaidīta nākamās nedēļas valdības sēde, kurā, visticamāk, vēlēsies piedalīties arī lielāko piena pārstrādes uzņēmumu pārstāvji, kuri asi iestājas pret lauksaimnieku projekta īstenošanu. Jau šobrīd lauksaimnieku organizācijas gatavojas aizstāvēt savas ieceres iespējamajam pārstrādes uzņēmumu interešu lobijam valdībā. Jo uz spēles ir likta ietekme uz piena izejvielas resursiem nākotnē. Līdz ar lauksaimnieku projekta īstenošanu krietni saasināsies konkurence par piena izejvielu un pieaugs zemnieku ietekme izejvielas cenas noteikšanā.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana