Citi raksta

ES arvien vairāk tiek uzsvērta kooperācijas loma lauksaimniecības produkcijas ražošanā

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
05.10.2010

Eiropas Savienībā (ES) arvien vairāk tiek uzsvērta kooperācijas loma lauksaimniecības produkcijas rentablākas ražošanas nodrošināšanā un noieta tirgus meklēšanā, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas izpilddirektore Linda Bille.

Bille norādīja, ka šonedēļ Briselē notiekošajā Eiropas līmeņa profesionālo lauksaimnieku organizāciju komiteju COPA/COGECA kongresa dalībniekiem būs interesanta Latvijas pieredze šajā jautājumā.

Šodien Latvijas pārstāvji piedalījās Mežsaimniecības, Lauku attīstības un Vides darba grupu kopīgajā sanāksmē, kur runāts par stipru tirgus atbalstu ar tiešo maksājumu palīdzību, sacīja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

"Tiešie maksājumi jāsaņem aktīvajiem lauksaimniekiem, savukārt ar Lauku attīstības plāna pasākumiem jāpapildina reģionālās un sabiedrības vajadzības. No Lauksaimniecības komisijas puses tika solīts, ka jaunā Eiropas lauksaimniecības politika tiks veidota, ņemot vērā sadarbību starp dažādām reģionālajām, lokālajām politikām, piedāvājot ciešāku sadarbību un koordināciju. Tika solīts arī vienkāršot sistēmu, monitoringu, iespējams arī, ka būs mazāk Lauku attīstības plāna pasākumu," sacīja Dzelzkalēja.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes Briseles nodaļas vadītāja Sarmīte Babāne savukārt norādīja, ka tiešo maksājumu vienlīdzīga sadale vecajām un jaunajām dalībvalstīm ir svarīgākais jautājums. Kongresā iespējams tikties ar lauksaimniekiem no citām jaunajām ES dalībvalstīm, pārrunāt sadarbību un dalīties pieredzē.

"Latvija cer dzirdēt no kongresa organizatoriem nākotnes virzienus lauksaimniecības politikā, kā arī par uzlabojumiem, kas steidzami nepieciešami pārtikas ķēžu darba un sadarbības ar produkcijas ražotājiem pilnveidošanā," sacīja Babāne.

Kā jau ziņots, kongresā, kurš sākās šodien un ilgs līdz 6. oktobrim, galvenais diskusiju temats ir Eiropas Savienības (ES) kopējās lauksaimniecības politikas nākotne. Latviju forumā pārstāv septiņi pārstāvji no Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Zemnieku federācijas, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas un "Zemnieku saeimas".

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana