Citi raksta

ANO eksperts: Katru gadu tiek zaudēta lauksaimniecības zeme Itālijas apmērā

Leta-Nozare
22.10.2010

Katru gadu vides degradācijas, industrializācijas un urbanizācijas dēļ tiek zaudēta kultivēta lauksaimniecības zeme Itālijas apmērā, ceturtdien paziņoja ANO eksperts.

Katru gadu tiek zaudēti līdz 30 miljoni hektāru zemes un 500 miljoni mazo zemnieku cieš no bada daļēji tāpēc, ka "viņu tiesības uz zemi tiek apdraudētas", pavēstīja ANO īpašais ziņotājs jautājumos par tiesībām uz pārtiku Olivjē de Šuters.

"Pieaugot lauku rajonu iedzīvotāju skaitam un konkurencei ar lieliem industriālajiem kompleksiem, mazo zemnieku apstrādātie lauki gadu no gada sarūk. Zemnieki bieži tiek pārbīdīti uz platībām, kas ir neauglīgas, kalnainas vai bez apūdeņošanas," Ģenerālajā asamblejā paziņoja de Šuters.

Viņš minēja Indijas piemēru, kur vidējais zemes gabala lielums samazinājies no 2,6 hektāriem 1960. gadā līdz 1,4 hektāriem 2000. gadā un turpina sarukt. Āfrikas austrumos un dienvidos kultivētās zemes platība uz vienu iedzīvotāju iepriekšējās paaudzes laikā samazinājusies uz pusi.

Pēc viņa teikā, cieš lauksaimnieki, sīkzemnieki un zvejnieki, kuri zaudē piekļuvi ūdenim, un brīdināja par "eksplozīva kokteiļa" rūgšanu.

Kā norādīja eksperts, katru gadu vides degradācijas dēļ tiek zaudēti no pieciem līdz desmit hektāriem lauksaimniecības zemes un vēl 19,5 miljoni hektāru industrializācijas un urbanizācijas dēļ.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana