Citi raksta

Valsts valodas aģentūras aptaujai par nosaukumu krējuma izstrādājumam iesniegti 50 priekšlikumi

Daiga Kļanska, Nac.ag. LETA
28.03.2011

Valsts valodas aģentūras (LVA) aptaujai par nosaukumu krējuma izstrādājumam iesniegti 50 priekšlikumi, liecina informācija LVA mājaslapā.

Kā ziņots, Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātie noteikumi par klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasībām piena produktiem un saliktiem piena produktiem paredz, ka no nākamā gada 1. septembra plānots aizliegt apzīmējuma "piena produktu izstrādājums" lietošanu uz piena produktu iepakojumiem.

Balsošanā par jaunu nosaukumu krējuma izstrādājumam piedalījās 3257 cilvēki. Visvairāk jeb 764 balsis ieguvis vārds greilis, kas ir vecvārds un skaidrojošajā vārdnīcā skaidrots kā greizs, līks cilvēks. Otrs populārākais vārds ir puskrējums, par kuru nobalsojuši 560 cilvēki, trešais populārākais - "augu tauku krēms", kas saņēmis 357 balsis. Savukārt par krējumeli nobalsojuši 300 cilvēki.

Vēl cilvēki rosinājuši krējuma izstrādājumu saukt par maldkrējumu, augkrējumu, augtauci, nekrējumu, vājkrējumu, tauku pastu, bezkrējumu, skābkrēmu, pakrējumu, taupkrējumu, krēmtauķi, krējmasu, krējumēnu, pakrēju, taukkrējumu, atkrējumu, skābni, mazkrējumu, kreimuli, soreni, tumi, kreimu, vājkrēmu, krējoni, pientauku, iekrējumu, kreimeni, krejoli, kreju, krējavu, krējenieku, akrējumu, kraitni, krejokli, krējtapi, augkreju, krējumānu, krejsapni, krēmaizdaru, krējumeni, krējnieku, krējvietni, pēckrējumu, krējradi, nokrējumu, krējizstrādi.

Sabiedrības aptaujas rezultātus LVA ir iesniegusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijai.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Terminoloģijas komisijas priekšsēdētāja Valentīna Skujiņa, Terminoloģijas komisija 15.martā uzklausījusi piensaimniekus un pārtikas tehnologus. "Interneta aptaujas priekšlikumi tika atzīti par nekvalitatīvi plašu aptauju. Visus internetā iesniegtos priekšlikumus esam nodevuši piensaimniekiem, lai viņi novērtē, vai kāds no tiem der. Tika pieļauta doma, ka varbūt nevajag mainīt nosaukumu, bet ir jāpalielina produkta nosaukumu burtu izmērs uz iepakojuma," stāstīja Skujiņa.

Terminoloģijas komisija rosinājusi piensaimniekiem nosaukumu skatīt sistēmā, nevis tikai par piena produktiem, jo līdzīgi ir arī gaļas produkti un citi. "Par šo jautājumu vēl ir jālemj piensaimniekiem," uzsvēra Skujiņa.

Kā aģentūrai LETA stāstīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) biroja vadītāja Daiga Nolberga, LPCS patlaban pēta Eiropas Padomes regulu un lemšanā iesaista to uzņēmumu vadību, kuros tiek ražots krējuma izstrādājums. "Jautājums ir daudz detalizētāks, nekā mums sākumā šķita. Kādi konkrētāki lēmumi varētu tikt pieņemti aprīļa vidū," solīja Nolberga.

Kā ziņots, saskaņā ar ZM izstrādātajiem noteikumiem piena produktiem, kuriem ir pievienoti augu tauki, nedrīkstēs pielietot piena produktu nosaukumus. Piemēram, ja krējumā piena tauki tiek aizvietoti ar augu taukiem, kas ir plaši izplatīta prakse, nosaucot to par "krējuma izstrādājumu", tiek pārkāptas prasības par aizsargāto piena produktu apzīmējumu lietošanu, jo šajā nosaukumā lietots apzīmējums "krējums".

Jaunie noteikumi izstrādāti saskaņā ar Eiropas Komisijas ieteikumu ievērot Eiropas Padomes atbilstošu regulu, kas paredz, ka piena produkti ir produkti, kuros nevienu no sastāvdaļām neizmanto, lai pilnībā vai daļēji aizvietotu piena taukus.

Kā norādīja ministrijas pārstāvji, līdz 2012. gada 1. septembrim pašiem ražotājiem jāievieš jauni to produktu nosaukumi, kuros kāda piena sastāvdaļa tiek aizvietota ar citu sastāvdaļu un, sākot ar šo datumu, uz produkta iepakojuma nedrīkstēs parādīties piena produkta nosaukums, ja tam ir pievienoti augu tauki.

Līdz šim vārdu "izstrādājums" pievienoja piena produkta nosaukumam, ja tam ražošanas procesā tika pievienoti augu tauki.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana