Laidiens no arhīva:

Ražība

Zālāju lauka demonstrējumi un izmēģinājumi

Iveta Gūtmane, AgroPols
25.08.2004

Pēdējos gados lopkopji aizvien biežāk izmanto jau gatavus dažādu firmu piedāvātos zālāju sēklu maisījumus. Latvijas tirgū tiek plaši piedāvāti dažādi lopbarības zālaugu sēklu maisījumi, lielākoties no Dānijas, Vācijas un Nīderlandes, kā arī SIA Latvijas šķirnes sēklas produkcija. Tāpēc ir svarīgi salīdzinājumu un izmēģinājumu dati.
Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības un atbalsta centra (LLKC) Preiļu biroja ierīkotajos izmēģinājumos labus rezultātus uzrādīja mūsu maisījumi P/3 (pļaušanai) un G/3 (ganībām) ar lucernu. Stendes SS jau otro gadu vislabākos rezultātus ganību maisījumu izmēģinājumos salīdzinājumā ar citiem, tostarp importa maisījumiem, uzrāda mūsu populārākais ganību maisījums G/1. Tas ir daudzgadīgs, piemērots plašam agrofona spektram ganību un pļaujamo zālāju ierīkošanai. Īpaši piemērots ganīšanai, jo satur ganībām nepieciešamās apakšzāles; to pļaujot var iegūt lielisku lopbarības ražu, jo šā maisījuma sastāvā ir plašs spektrs virszāļu. SIA Latvijas šķirnes sēklas veidotie zālāju maisījumi guvuši arī labas atsauksmes no daudziem lopkopjiem visā valstī.
Tagad arī SIA Latvijas šķirnes sēklas iecirknī Kaibalā sadarbībā ar LLKC Ogres biroju ir ierīkoti izmēģinājumi, kur iespējams aplūkot un salīdzināt visus SIA Latvijas šķirnes sēklas maisījumus, kā arī dažus no populārākajiem DLF Trifolium maisījumiem.
Jūlija beigās SIA Latvijas šķirnes sēklas iecirknī Kaibalā sadarbībā ar LLKC Ogres biroju notika lauka dienas - seminārs. Tajā varēja uz lauka aplūkot un izvērtēt ne tikai lopbarības zālāju zelmeņus, bet arī SIA Latvijas šķirnes sēklas tirdzniecībā esošos mauriņu zelmeņus un salīdzināt tos ar citu firmu piedāvātajiem mauriņu maisījumiem. Arī šajos izmēģinājumos visu SIA Latvijas šķirnes sēklas veidoto lopbarības zālāju maisījumu ražas salīdzinājumā ar importa zālājiem ir labas, tomēr visā pilnībā par rezultātiem varēs spriest sezonas beigās.
Semināra laikā pieredzē dalījās un konsultācijas sniedza LLU augkopības katedras profesors Aleksandrs Adamovičs, kurš daudzus gadus nodarbojas ar lopbarības zālāju izmēģinājumiem. Kā galvenais faktors, kas nosaka kvalitatīva zālāja zelmeņa izveidi, tika uzsvērta agrotehnikas ievērošana - pareizs sējas dziļums (zālāju sēklas ir ļoti sīkas, tāpēc optimāls sējas dziļums zālāju sēklām nedrīkst pārsniegt 1,5-2 cm; dziļāk iesētas sēklas dīgst slikti), un sējumi obligāti jāpieveļ. Nozīmīga ir arī sēklu kvalitāte (laba dīdzība). Tagad, kad esam iestājušies ES, mūsu tirgū parādīsies aizvien vairāk dažādu ārzemju firmu pārstāvju piedāvātie zālāju sēklu maisījumi. Liela uzmanība ir jāpievērš maisījumu sastāvam, un pašiem rūpīgi jāizvērtē daudzkomponentu maisījumu sastāvs. Ja tajā ir 3-4 ganību airenes šķirnes, kas kopā veido 60-70%, tad mūsu klimatiskajos apstākļos šādus maisījumus sēt ir riskanti. Daudz svarīgāka par šķirņu daudzveidību ganību maisījumā Latvijas apstākļos ir sugu daudzveidība - tajā jābūt gan pļavas auzenei, ganību airenei, sarkanai auzenei vai pļavas skareni u.c.
Ļoti vērtīgas bija arī pieredzējušā lopkopja - z/s Ogre īpašnieka Gunta Ķiguļa domas un konsultācijas, jo lopkopis kā zālāju sēklas galapatērētājs ir arī galvenais tās vērtētājs. Viņa saimniecībā daudzgadīgo zālāju zelmeņiem par virsaugu jau vairākus gadus tiek izmantota viengadīgā airene. Tā ir ekonomiski izdevīgāka nekā graudaugi, jo dod ļoti labu zaļo masu sējas gadā, turklāt nenomāc pasēto daudzgadīgo zālāju. Arī G. Ķigulis uzsvēra - lai iegūtu ražīgu un kvalitatīvu zelmeni, ļoti svarīgi ir ievērot pareizu sējas tehnoloģiju. Lai zālāju zelmeņi būtu ražīgi, tie regulāri ik pēc 3-4 gadiem jāatjauno. Zelmeņa ražības uzlabošanai z/s Ogre izmanto tauriņziežu (āboliņu u.c.) piesēju.
Kvalitatīvas zālāju sēklas nodrošinājums ir vēl viens svarīgs faktors. Par to rūpējas gan sēklaudzētāji, gan SIA Latvijas šķirnes sēklas. Zālāju sēklu tīrīšanas kompleksā apskates laikā tika apspriesti faktori, kas nodrošina kvalitatīvas sēklas ieguvi; te jāuzsver sadarbība starp sēklaudzētāju un sēklu sagatavotāju, jo tīras un dīgtspējīgas (sertificētas) sēklas ieguves process jau sākas uz lauka.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana