Laidiens no arhīva:

Ražība

Izvēlies savu govju šķirni!

Didžus Strautmanis, AgroPols
25.08.2004

Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā (ES), atsevišķu valstu starpā ir saasinājusies konkurence piena ražošanā. Kaut gan pašlaik Latvijā sasniegtais vidējais izslaukums - aptuveni 5000 kg no govs gadā - ir samērā augsts, līdztekus galvenajam ražības priekšnoteikumam - govju nodrošinājumam ar pilnvērtīgu lopbarību - arvien lielāku nozīmi produktivitātes kāpināšanā iegūst liellopu selekcija.
Pamatšķirne valstī ir Latvijas brūnā, kuras īpatsvars govju kopskaitā ir aptuveni 70%. Šķirne ir pietiekami augstražīga un ar augstu olbaltumvielu saturu pienā. Tā ir piena svarīgākā sastāvdaļa, kas nepieciešama cilvēka pārtikā.
Visā pasaulē vietējo govju šķirņu uzlabošanai un heterozes efekta iegūšanai liellopu selekcijā izmanto dažādas radniecīgas un neradniecīgas šķirnes. Intensīvai piena ražošanai Latvijas brūnās govju šķirnes selekcijā jau ilgstoši tiek izmantotas Dānijas sarkanās, Angleras, Švices, Zviedrijas sarkanraibās un Holšteinas sarkanraibās šķirnes vaislinieku sperma.
Lai zemnieks izvēlētos sava ganāmpulka uzlabošanai piemērotāko govju šķirni, ir jāzina, ko konkrētās šķirnes izmantošana dos govju produktivitātes kāpināšanā un eksterjera uzlabošanā.
Par atsevišķo govju šķirņu plusiem vai mīnusiem var spriest pēc izmantoto vaislas buļļu meitu ražības un novērtēto vaislinieku ciltsvērtības datiem.
Analizējot izmantoto vaislas buļļu ciltsvērtību par 2003. gadu, ir iegūti rezultāti, kas apkopoti tabulā.
Visaugstāko izslaukuma kāpinājumu Latvijas brūnajām govīm nodrošina Zviedrijas sarkanraibās šķirnes izmantošana, kas devusi +487 kg. Kopējā piena tauku un olbaltumvielu summa meitām pieaug par 33,0 kg.
Otrajā vietā ir Holšteinas sarkanraibā šķirne: izslaukums +328 kg, bet tajā pašā laikā pienā pazeminās olbaltumvielu saturs par 0,12% un tauku saturs - par 0,13%. Tādēļ kopējais piena tauku un olbaltumvielu daudzuma pieaugums ir 2,4 reizes mazāks, nekā iegūst, izmantojot Zviedrijas sarkanraibās šķirnes vaisliniekus.
Zviedrijas sarkanraibā govju šķirne līdztekus labajai ražībai uzlabo savām meitām arī eksterjeru vēlamā virzienā: dzīvnieki kļūst garāki, platākiem krustiem, paceltu un arī uz priekšu izvirzītu tesmeni, kam liela ietilpība. Platie krustu dēļ dzīvniekiem ir vieglas dzemdības. Netiek traumēti arī pupi un tesmenis, jo tas atrodas virs lecamās locītavas.
Turpretī Holšteinas sarkanraibās šķirnes buļļu meitas ir ar lielāku dzīvmasu, tādēļ dzīvības uzturēšanai nepieciešams vairāk barības Šai šķirnei dzimst lieli teļi, kas rada sarežģījumus atnešanās un apsēklošanas laikā. Pēcnācējiem kājām ir slīps nagu leņķis un mīksta nagu zole, tādēļ govis tiek ātrāk likvidētas kāju slimību dēļ.
Katrā šķirnē buļļu pārbaudēs atklājas buļļi - uzlabotāji un buļļi - pasliktinātāji. Tādēļ govju sēklošanai jāizvēlas tikai novērtēti vaislinieki un ar pozitīvu vērtējumu, kas uzlabo vajadzīgās selekcijas īpatnības. Nav pareizi izvēlēties vaislinieku tikai pēc buļļa māšu ražības.
Jāatceras, ka augstražīgo šķirņu dzīvnieki ir prasīgāki ēdināšanas un turēšanas ziņā nekā vietējie. Tādēļ zemniekam objektīvi jānovērtē savas iespējas un tikai pēc tam jāizvēlas konkrētā govju šķirne, kuru izmantot sava ganāmpulka sēklošanai.
Kāpēc jāsaglabā Latvijas brūnās govju šķirnes vecais dzīvnieku tips
Latvijas brūnā (LB) govju šķirne ir veidojusies ilgā laika posmā, izmantojot vietējos barības līdzekļus. Tālab šiem dzīvniekiem piemīt daudzas labas īpašības, kuru nav citām govju šķirnēm un kuras ir jāsaglabā turpmāk selekcijā.
Latvijā tradicionāli no piena tiek gatavots biezpiens un siets ķimeņu siers. Šos pārtikas produktus daudzās Eiropas valstīs nepazīst. Latvijas brūno govju pienā ir augsts olbaltumvielu saturs - 3,4-3,6%, kāds piemērots tieši dažādu siera šķirņu ražošanai. Šīs šķirnes govju pienam ir paaugstināts kazeīna a un b frakcijas saturs. Tādēļ pienā nav sūkalās šķīstošu proteīna daļiņu, bet visas piena olbaltumvielas tiek izmantotas siera gatavošanai. LB govju piena pārstrādē iegūtās sūkalas ir zaļganas. Pretēji kā melnraibo govju piena sūkalām, kas ir bālganas, jo daļa piena kazeīna izšķīst sūkalās. Tādēļ no vienāda piena tilpuma pārstrādē iegūtais biezpiena un siera daudzums Latvijas brūnajām govīm ir lielāks nekā no citām, it īpaši melnraibo šķirņu govīm.
Šīs ļoti svarīgās LB šķirnes govju īpašības dēļ vecais šķirnes govju tips jāsaglabā arī turpmāk. Turklāt tas arī lopu īpašniekam ir ekonomiski izdevīgi, jo par katru vecā LB tipa govi Lauku atbalsta dienests maksā līdz Ls 90 gadā. Šī summa atbilst 500-600 kg lielam piena daudzumam. Tādēļ nav ko baidīties, ka, neizmantojot citu uzlabojošo šķirņu ģenētiku, izslaukums būs nedaudz zemāks. To atsver atbalsta nauda. Lai saražotu šādu piena daudzumu, ir nepieciešams aptuveni 500 barības vienību (aptuveni viena tonna siena jeb divas tonnas skābbarības). Arī šīs izmaksas par barību tiek ietaupītas.
Atgādināšu: govju īpašniekam ir jānoskaidro savu govju ģenealoģija: tēvs un mātes tēvs, vai dzīvnieks atbilst noteikumiem, jāiesaistās tipa saglabāšanā un naudas saņemšanā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana