Laidiens no arhīva:

Ražība

Bioloģisko preparātu lietošana rudenī

Anita Lielpētere, AgroPols
13.10.2004

Pievienotie dokumenti

biol_aal.doc
biol_aal.doc
Rudenī mikrobioloģiskie procesi noris lēnāk kā vasarā, tomēr komposta kaudze rūgst vienmēr. Vēlams rudenī visus dārza atlikumus, ražas pārpalikumus nokraut vienkopus kaudzē un iestrādāt tajā mikrobioloģisko preparātu Biokompostētājs. Tas aizsargā vidi un atjauno augsnes auglību.
Komposta kaudzi var sagatavot ar dažādām metodēm. Rudenī gatavoto kaudzi vēlams pārsegt ar plēvi, kūdru vai augsnes slāni.
Kompostējamā materiāla sastāvs ietekmē arī kompostēšanas kvalitāti. Ideāls materiāls aktīvai kompostēšanai mikroorganismu klātbūtnē ir tad, ja oglekļa un slāpekļa attiecība ir 25:1. Ja minētā attiecība ir 20:1, tad mikroorganismi oglekli izmanto pilnīgi, bet nesaistītais slāpeklis zūd. Sajaucot dažādus izejmateriālus, var regulēt oglekļa un slāpekļa attiecības. Laba piedeva šīm izejvielām ir kūtsmēsli, virtuves atlieku, augļu un sakņu paliekas. Jāatceras, ka dažādiem kūtsmēsliem var būt dažāda oglekļa un slāpekļa attiecība, piemēram, putnu mēsliem ir liels slāpekļa daudzums, bet liellopu mēsliem kopā ar lietotajiem kūdras pakaišiem - mazs slāpekļa daudzums. Ja oglekļa un slāpekļa attiecība ir augstāka par 50:1, tad ievērojami paātrinās kompostēšanas laiks.
Biokompostētājs - dabīgs veicinātājs
Preparāta Biokompostētājs aktīvie komponenti - mikroorganismi -ir izdalīti no Latvijas augsnes un nav ģenētiski modificēti. Preparāts aktīvi veic organisko vielu noārdīšanu dažādos gaisa klātbūtnes apstākļos kompostkaudzē (gan apklātā, gan neapklātā) visai lielā temperatūras intervālā. Pateicoties lielai mikroorganismu dažādībai, preparāts Biokompostētājs ir samērā nejutīgs pret vides pH, tā darbības optimālais pH ir 6,5-8,0.
Biokompostētājs sagatavotajā komposta kaudzē veicina mikroorganismu darbību, lai norisētu bioloģiskie sadalīšanās procesi. Pirmie sāk darboties termofilie mikroorganismi, kuru ietekmē masa sakarst līdz pat 600C. Pastiprināti sāk noārdīties celulozi saturošie savienojumi, aiziet bojā nezāļu sēklas un slimību izraisītāji. Tālāk celulozi saturošie mikroorganismi veicina citu mikroorganismu darbību, un pastiprinās olbaltumvielu noārdīšanās, organiskais slāpeklis tiek pārvērsts vienkāršā, augiem izmantojamā veidā. Kad viss ogleklis ir pārvērsts, un ogļskābā gāze vairs neizdalās, kompostēšanas process ir beidzies. Ja kompostu lieto priekšlaikus, negatavā komposta masa turpina patērēt skābekli, to atņemot augiem.
Gatava komposta sākotnēji zaļā krāsa ir kļuvusi tumši brūna. Iegūtajā kompostā ir iznīcināti patogēnie mikroorganismi - augu slimību izraisītāji, nezāļu sēklas un organiskie atkritumi. Komposta masa samazinājusies par apmēram 50% no sākotnējās, tā ir irdena un satur augiem viegli uzņemamas vielas. Vides pH ir tuvu neitrālai. Kompostam ir svaigas zemes smarža, ko izdala tajās esošās aktinomicētes. Labs rādītājs komposta gatavībai ir sliekas - negatavā kompostā tās neuzturas. Gatava komposta lietošanas deva ir 2 kg/m2 augsnes. Kompostu var izmantot dažādiem augsnes ielabošanas darbiem.
Trihodermīns - dabīgs ierobežotājs
Kartupeļu, burkānu, dāliju gumu un biešu ražas saglabāšanai ieteicams lietot trihodermīna preparāta sauso formu, 500 kg sēklas materiāla apkaisīšanai izmantojot 100 g preparāta. Ja sēklas materiāls rudenī jau apkaisīts ar trihodermīnu, tad pavasarī pie stādīšanas to var nelietot. Trihodermīns rudenī pagrabā ierobežo dārzeņiem sākušos infekcijas procesus un pasargās ražu no bojāšanās. Ar trihodermīnu ieteicams arī apstrādāt laukā stādāmos augus.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana