Laidiens no arhīva:

Ražība

Kazas piens

Jāzeps Sprūžs, AgroPols
13.04.2004

Šodien daudzās attīstītās zemēs (ASV, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Beļģijā, Itālijā, Polijā u.c.), neraugoties uz pārtikas produktu pārpilnību, ar katru gadu palielinās kazu skaits. Daudzās zemēs tiek izveidoti kūrorti un slimnīcas, kur slimniekus sekmīgi atveseļo ar kazas piena palīdzību.
Ārstnieciskos nolūkos kazas piens būtu jālieto bronhiālās astmas, tuberkulozes, kuņģa čūlas, aknu un žultspūšļa, ekzēmu, migrēnas un aizcietējumu gadījumos.
Lielā daļā valstu, un tagad arī Latvijā, ir izstrādāti un ar likumu ieviesti kazas piena kvalitātes standarti un prasības tam pienam, ko no ražotājiem iepērk pārstrādes uzņēmumi.

Kā iegūt kvalitatīvu kazas pienu
Lai iegūtu tīru un kvalitatīvu kazas pienu, jāizpilda piecas prasības:
1) veselas kazas;
2) pareiza kazu ēdināšana, turēšana un kopšana;
3) piena bakterioloģiskā tīrība, lai piens būtu iegūts no veselas kazas higiēniskos apstākļos;
4) atbilstošs somatisko šūnu skaits (SŠS) pienā;
5) lai piens būtu svaigs, bez piegaršām, lai tajā nebūtu cilvēka veselībai kaitīgu vielu.
Latvijā pienācis pēdējais laiks nopietni pievērsties kazkopībai, jo ekonomiski izdevīgi ir gan audzēt šķirnes dzīvniekus, gan ražot sierus un pārdot kazas pienu. Piena cena litrā svārstās no Ls 0,50 līdz 1,0, bet siera cena ir no Ls 3,0 līdz 6,5 par 1 kg.
Kvalitatīva un tīra piena iegūšanā, no kura ražot augstvērtīgus produktus, jāievēro šādi noteikumi:
· kazai jāizēdina pilnvērtīga un kvalitatīva barība, un tā var būt arī tāda, ko pārējie mājdzīvnieki nespēj izmantot, piemēram, rupjas, kokšķiedrainas koku un krūmu atvases un zari, latvāņi, dadži u.c.;
· jāierāda tīra, sausa, labi vēdināta un ar pakaišiem apgādāta kūts, bet nedrīkst pieļaut caurvēju;
· kūtī jābūt dzirdināšanas ierīcēm, lai vienmēr būtu svaigs ūdens;
· pie kūts durvīm jābūt dezinficējošam paklājam;
· telpai, kurā atrodas kazas, jānodrošina ērti darba apstākļi gan slaukšanai, gan barošanai un mēslu izvešanai, tai jābūt pietiekami lielai – vismaz 1,5 m2 vienai kazai un 0,5 m2 - vienam kazlēnam;
· kazas obligāti turamas atsevišķi no āžiem, telpas platība āzim jāparedz no 2,0 līdz 3,0 m2;
· atsevišķā telpā nepieciešams piena dzesēšanas trauks (2,0-5,0 0C).

Kazas tesmeņa īpatnības
Kazas tesmenis sastāv no divām pusēm. Tās atdala stipra saistaudu josla, uz kuru guļas tesmeņa smagums. Katras puses iekšpuse sastāv no dziedzeriem, kas ķekara veidā sakārtoti ap centrālo tukšo telpu, piena cisternu. No cisternas uz āru caur pupu ved piena izvadkanāls. Tesmeni caurvij asinsvadi, pa kuriem pieplūst vielas piena veidošanai. Tās tiek nodotas cisternā caur dziedzeriem.
Kazām kļūstot vecākām, to tesmeņiem ir tieksme vairāk nokārties. Tas var aiziet tik tālu, ka ir apgrūtināta slaukšana un pašam dzīvniekam grūti paiet, tādējādi tesmeni var savainot. Izvēloties kazas audzēšanai, pievērsiet lielu uzmanību tam, lai tesmenis būtu augstu virs zemes. Tesmeņi, kuru abas puses ir skaidri atdalītas ar spraugu (stipru saistaudu joslu), arī vecumā reti nokaras.

Par kazu turēšanas saimnieciskumu
Ja kazas tur galvenokārt pašapgādei, tad īpašnieks ir mazāk ieinteresēts finansiālā ieguvumā. Taču, ja kazas tur peļņas nolūkos, tad ar to vien nepietiek, ka iegūst labu kazkopības produkciju. Galvenais ir kazas piena vai sieru pārdošana.
No kazkopības iegūtie pārtikas produkti gan tiek pieprasīti un labi apmaksāti, taču to piedāvājums ir neliels. Paplašinoties piedāvājumam, iespējams, līdzšinējās cenas nenoturēsies. Kazu produkcijas pārdošanai nav nodibinātas izplatīšanas organizācijas, kurās kazu īpašnieki varētu līdzdarboties. Visbiežāk produkciju kazkopējs pārdod tieši pašam lietotājam.
No vienas puses, tas nozīmē vairāk darba. Taču, no otras puses, darījums notiek bez starpnieka, un tas saimnieciski ir izdevīgi abām pusēm un sekmē lietotāja uzticēšanos ražotājam.
Ja grib palielināt kazu skaitu, ir prātīgi to nedarīt pārāk strauji. Lai nepietrūktu pircēju.

Kazas piena sastāvs
Kazas piens, līdz ar to arī sviests, ir gluži balts, jo tas, pretēji govs pienam, nesatur karotīnu, kas ir A vitamīna priekšpakāpe. Toties tas satur vairāk A vitamīna. Pēc garšas tikko izslaukts kazas piens maz atšķiras no govs piena. Tipiskā, nedaudz asā kazas piena smarža rodas nedaudz vēlāk. Vienā litrā kazas piena ir 2074 līdz 3000 IV A vitamīna, govs pienā - tikai 1560 IV.
Kazas piens bagāts ar kazeīnu, turklāt kazeīns un albumīns nav tik blīvi kā govs pienā, tāpēc nesagremotā veidā neizsūcas caur zarnu sieniņām, bet kuņģa sulas iedarbībā izgulsnējas vieglās pārslās, un organisms tos uzņem kā mātes pienu, tātad viegli pārstrādā.
Tauku saturs kazas pirmpienā sasniedz pat 14%, tauku lodītes ir ļoti sīkas, vienmērīgi sadalītas pienā, tādēļ ātri un vienmērīgi tiek sagremotas un uzsūktas. Kazu piens satur daudz kaprīnskābes, kurai piemīt uzbudinošas īpašības, tādējādi labvēlīgi ietekmējot bērnu, vecu un slimu cilvēku organismu. Kazas pienā esošās Omega 3 taukskābes ir neaizvietojamas un veicina sirds un asinsvadu veselību. Vitamīni un minerālvielas, kuras atrodas kazas pienā, sekmē kaulu stiprināšanu, labvēlīgi iedarbojas uz redzi un ādu.
Kazas piens, it īpaši to dzīvnieku, kuri saņēmuši kazām paredzēto kombinēto spēkbarību, būtībā satur visas aminoskābes ļoti labās attiecībās. Kopējā aminoskābju summa vislielākā bija Latvijas vietējo kazu pienā - 33,77 g/kg. Pēc kopējo aminoskābju summas otrajā vietā ir Zānes kazas, kuru pienā bija 27,39 g/kg, trešajā vietā - Latvijas vietējo un Zānes kazu krustojumi.
Urīnvielas daudzums Latvijā audzēto kazu pienā svārstās no 3,65 līdz 6,84 mmol/l vai 21,9 līdz 38,5 mg/100ml, tas dod zināmu ēdināšanas līmeņa novērtējumu un informāciju par dažādu barības vielu nodrošinājumu barībā.

Kā veidojas piena ārstnieciskās īpašības
Lielākā daļa uzņemtā barības proteīna ar mikrofloras palīdzību kazu priekšķuņģos tiek noārdīta līdz amonjakam. Amonjaka mikrobus ļoti labi izmanto sava olbaltuma sintēzei. Mikrobu neizmantotais, liekais amonjaks, nonāk aknās un tiek pārvērsts urīnvielā, kuru caur nierēm, siekalām un pienu izvada no organisma.
Augsts olbaltuma līmenis, ja ir normāls enerģijas nodrošinājums (tāpat kā normāls olbaltuma līmenis ar zemu enerģijas nodrošinājumu), rada paaugstinātu urīnvielas saturu pienā. Abos gadījumos attiecīgajam olbaltuma līmenim nav vajadzīgā enerģijas nodrošinājuma, kas veicinātu mikrobu attīstību un visa amonjaka izmantošanu mikrobiālā olbaltuma sintēzei.
Kazu piena tauku komponentiem - taukskābēm - ir gan augsta barojoša, gan medicīniska nozīme. Kazu pienam piemīt unikālas vielmaiņas īpašības. Tās dod enerģiju un vienlaikus pazemina, ierobežo un izšķīdina holesterīna nogulsnes.
Holesterīna līmenis kazu pienā vidēji ir 0,030 g/100g, tātad piecreiz mazāk kā govs pienā. Holesterīnam kā žultsskābes priekštecim organismā ir svarīga loma, turklāt tas ir arī izejviela steroīdiem hormoniem (kortikoīdi un dzimumhormoni). Organismam kaitē gan pazemināts, gan arī paaugstināts holesterīna līmenis. Ja holesterīna daudzums ir 200 mg un vairāk, nepieciešama ārstēšana. Norma ir 200 mg holesterīna 100 mililitros asiņu. Cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni vajadzētu uzturā lietot kazas pienu, biezpienu un sieru.
Kā liecina mūsu pētījumi, kazas piens satur aizsargvielas. Viena no tām ir lizocīms, kura pamatfunkcija organismā ir bioloģisko membrānu caurlaidības un audu barjeras regulācija. Lizocīmam ir augsta fermentatīvā aktivitāte, kas iedarbojas uz mikroorganismu šūnu apvalkiem, tos lizējot. Lizocīms noteiktā koncentrācijā var ietekmēt un novērst dažādas infekcijas slimības (stafilokoku, streptokoku, salmonellu u.c.).
Zānes kazu pienā lizocīma ir 15,2 mkg/ml, Latvijas vietējo kazu pienā - 37,0 mkg/ml, tātad 2,4 reizes vairāk. Pētījumi pierādījuši, ka Latvijas vietējo kazu piens satur vairāk aizsargfaktoru, kas liecina par tā iespējamo imunostimulējošo (ārstniecisko) efektu.
Cirkulējošo imūno kompleksu (CIK) daudzums raksturo kompleksa antigēns – antiķermenis klātbūtni kazu organismā, tai skaitā kazas pienā. CIK parasti atrodas globulīns, kurš galvenokārt izpilda antiķermeņa lomu. Savukārt globulīna sintēze ir saistīta ar antigēnu klātbūtni organismā. Katrs uzbrūkošais antigēns satiek antivielu, kurai tas atbilst kā atslēga slēdzenē. Ja tie abi savienojas, antigēns ir neitralizēts. Pasīvi iegūtās imunitātes gadījumā organismam pašam vajag veidot antivielas pret antigēnu. Imunitāti panāk, organismā ar kazu pienu uzņemot antivielas.
Pētījumi pierādījuši: ja ir tāda nepieciešamība, kazas pienu droši var uzglabāt sasaldētu, nezaudējot tā uzturvērtību.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana