Laidiens no arhīva:

Ražība

Latvijas agronomu biedrības 20. kongresu gaidot

Jānis Auseklis, AgroPols
21.04.2004

Tuvojas Latvijas Agronomu biedrības (LAB) 20. kongress, kas notiks 3. jūlijā vienlaikus ar lauksaimniecības izstādi un arāju sacensībām Vecaucē. Lielo pārmaiņu laikā tās sagaidāmas arī valsts administratīvajā iedalījumā un var ietekmēt biedrības darba veiksmīgu norisi. Jābūt gataviem, ka var mainīties tā stabilā biedrības struktūra, kas izveidojās pirms 15 gadiem, kad sabiedriski aktīvos agronomus vienoja un pulcināja rajonu agronomiskās dzīves vadītāji un LAB nodaļas izveidojās visos lauku rajonos.
Laika gaitā mainījušies daudzu nodaļu līderi, bet jaunu priekšstāvju meklējumi ne vienmēr bijuši sekmīgi. Kongresā būs jālemj, kā notikušās un vēl sagaidāmās pārmaiņas atspoguļot LAB statūtos. Jāapspriež arī, vai pamazām netuvojamies pirmskara situācijai, kad atsevišķu nodaļu nebija.
Īpašas noskaņas biedrības un visu agronomu dzīvē ienesīs iestāšanās ES. Tajā mēs ieiesim ar daudziem nepadarītiem darbiem - lielām atmatu platībām, kurās pavasaros plosās kūlas ugunsgrēki, slikti koptām meliorācijas sistēmām, pieticīgām ražām. Kongresā, jādomā, izraisīsies debates, kā visefektīvāk izmantot sagaidāmo atbalstu. Daudzi uzskata, ka tas pirmām kārtām jāvirza ražošanas attīstībai un modernizācijai. Jaunākā tehnika, spēcīga kalšu saimniecība , progresīvāki paņēmieni augu kultivēšanā ne tikai jūtami paaugstinātu ražošanas līmeni, bet samazinātu arī atkarību no sliktiem laika apstākļiem. Jāpārrunā arī tas, kā rast saskaņu starp intensīvo tehnoloģiju un bioloģisko lauksaimniecību.
Agronomu uzmanība allaž bijusi pievērsta tā dēvētajiem tehnoloģiskajiem augiem, ko audzējam eļļas, cietes, šķiedru, biodegvielas un citu produktu ieguvei. Jo vairāk tādēļ, ka to audzēšanu neierobežo ES kvotas. Kongresa dalībnieki būs tiesīgi prasīt, lai šo kultūraugu audzēšanā tiktu saglabātas nacionālās subsīdijas. Atbalsta maksājumus gaida arī lauki, kam nepieciešama kaļķošana.
Ļoti nopietns temats kongresā būs nepieredzēti zemais agronomiskās izglītības prestižs. Tikpat kā likvidēta vidējā agronomiskā izglītība, strauji samazinās augstākās izglītības pretendentu skaits. Citām lauksaimniecības specialitātēm agronomijas pamati kļūst par fakultatīvu priekšmetu…
Īsais pārskats ir tikai daļa no kongresā pārspriežamā jautājumu klāsta. Biedrības nodaļām laikus jādomā, cik un kādus pārstāvjus deleģēt uz kongresu. Vecauces pils telpas spēj uzņemt katru ceturto LAB biedru.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana