Laidiens no arhīva:

Ražība

Ziemāju sēklas kvalitāte 2004. gada rudenī

Benita Derilo, AgroPols
11.11.2004

Pievienotie dokumenti

tabula.doc
tabula.doc
Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, 2004. gadā ziemāju labību sēklu kvalitāte nav īpaši mainījusies, taču līdz ar Latvijas pievienošanos ES, ir mainījušās prasības sēklu kontrolei.
Šāgada 1. maijā stājās spēkā MK 2003. gada 13. maija noteikumu Nr. 253 "Labības sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi" 4. pielikuma 5., 6., 7. un 9.ailē noteiktie sēklu kvalitātes rādītāji un 5.pielikums. Šo izmaiņu dēļ grūtības radās tiem sēklaudzētājiem, kuru sēklas materiāls nebija pietiekami tīrs. Tā, piemēram, ja iepriekšējā gadā, nosakot tīrību (citu augu sugu sēklu piejaukumu gab./1000 g), sēklu paraugā uzskaitīja tikai katrai graudaugu sugai raksturīgāko grūti nošķirojamo kultūraugu un grūti nošķirojamo nezāļu sēklas, tad pēc 2004. gada 1. maija jau tiek uzskaitītas visas citu augu sugu - t.i., visu kultūraugu un visu nezāļu sēklas. Daudziem sēklaudzētājiem tas izrādījies klupšanas akmens, lai gan par šīm gaidāmajām izmaiņām Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) inspektori informēja jau 2003. gadā.
Ir jāmin vēl viena svarīga atšķirība. Ja pirms š.g. 1. maija, nosakot sklerociju (Claviceps purpurea) vai to daļu daudzumu sēklu paraugā, sklerociju daudzumu 1000 g sēklu paraugā aprēķināja procentos, tad tagad sklerociju vai to daļu daudzums tiek uzskaitīts gabalos.
Analizējot datus par sagatavoto ziemāju sēklu uz šāgada 15. oktobrī (dati apkopoti 1. tabulā), redzams, ka šoruden, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, uz pusi samazinājusies pārbaudītā un sertificētā ziemāju sēkla.
Šogad ievērojami samazinājies pārbaudītais ziemas rudzu sēklas materiāla daudzums - tikai 37% salīdzinājumā ar 2003. gadu. Turklāt sertificēti no pārbaudītā sēklu daudzuma ir tikai 44%. Viens no iemesliem, kāpēc tikai puse no pārbaudītās sēklas ir atzīta par atbilstošu kvalitātes prasībām, ir netīrs sēklas materiāls.
No pārbaudītās ziemāju sēklas lielāko daudzumu veido ziemas kvieši (sk. 2. tabulu).
Populārākās šķirnes ir atspoguļotas 3. tabulā. Ziemas kviešiem izplatītākās šķirnes ir "Zentos", "Kontrast", "Bussard", ziemas rudziem - "Kaupo", ziemas tritikālei - "Falmoro".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana