Laidiens no arhīva:

Ražība

Agronomu dzimtu saiets Jelgavā

Austra Silmale, AgroPols
05.09.2003

Latvijas agronomu biedrība (LAB) kopš 1993. gada, tātad šogad jau vienpadsmito reizi, vasaras vidū rīko Latvijas agronomu dzimtu saietu. Tad kopā pulcējas tās agronomu ģimenes, kurās vismaz divās paaudzēs ir agronomi.
Šovasar 26. jūlijā agronomu dzimtu saieta saimnieki bija agronomu - LLU profesora Antona Ružas un viņa dēla - rapšu speciālista un entuziasta Edgara Ružas ģimenes. Desmit Latvijas agronomu ģimeņu pārstāvji no dažādām Latvijas malām - Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Ogres, Rīgas, Valkas un Valmieras rajona,- un LAB valdes locekļi pulcējās Jelgavas pilī, LLU Lauksaimniecības fakultātes augkopības katedras telpās.
Kamēr atbrauca saieta viesi, blakus telpā LAB valde savā sēdē apsprieda strīdīgu jautājumu par biedrības īpašuma - Burtnieka parka - apsaimniekošanu. Tur izveidojies ass konflikts starp LAB pilnvaroto - SIA Burtnieku Zirgaudzētava direktoru Jāni Jurašu, Burtnieku pagasta padomi un pagasta iedzīvotājiem. Valde noklausījās abu pušu viedokli un nolēma iepazīties ar strīdīgo situāciju uz vietas Burtniekos.
Pa šo laiku viesiem katedras telpās bija uzklāts kafijas galds. Tur raisījās sarunas par agronomu profesijas sūtību un nākotni, par LLU pasniedzēju kompetenci lauku reālajā situācijā, par studentu attieksmi pret mācībām, darbu, izvēlēto profesiju.
Agronoms Māris Grīnvalds domā, ka daļai LLU mācībspēku pašreizējā praktiskā zemniecība ir tāla un sveša. LLU pasniedzēji iebilst, tomēr atzīstot, ka ir daudz studentu, kurus maz interesē viņu nākamā profesija. Ja mācību laikā brauc uz labākajām zemnieku saimniecībām, studenti nereti pat nevēlas izkāpt no autobusa, lai tās apskatītu. Ļoti strauji arī lauksaimniecībā ienāk jaunas tehnoloģijas, jauna tehnika. Tam visam ne vienmēr iespējams izsekot mācību laikā.
Ļoti interesanta bija iepazīšanās ar LLU laboratorijām. Vecākās paaudzes agronomi, atceroties savu mācību laiku LLA, ar baltu skaudību secināja, ka tagadējiem studentiem laboratorijas darbi ar modernajām iekārtām veicami vieglāk, ātrāk un ērtāk.
Augsnes un agroķīmijas katedras asistents Aivars Pogulis izvadāja pa savu katedru. Tās telpas izremontētas un labiekārtotas.
Tad viesus iepazīstināja ar augkopības katedras sēklu zinību un graudu laboratoriju, kurā saimnieko profesors Antons Ruža. Laboratorijā, kas apgādāta ar mūsdienīgām iekārtām, var ātri un precīzi noteikt dažādus sēklu un graudu kvalitātes rādītājus, kas atbilst spēkā esošajiem starptautiskajiem standartiem.
Savukārt Dr. biol. Silvija Strikauska viesiem izrādīja LLU zinātnisko pētījumu laboratoriju. Tajā analizē lopbarību, alus miežu un iesala kvalitāti. Tā apgādāta ar atomabsorbcijas aparātu, ar kuru var noteikt dažādu elementu klātbūtni produktos un vielās.
Pēdējā pietura Jelgavas pilī - pils muzejs. Muzeja darbiniece stāsta par pils ēku un tās saimniekiem vēstures gaitā. Ekskursija beidzās pils pagrabā - Kurzemes hercogu kapenēs.
Dienas otru pusi agronomi pavada profesora Antona Ružas vasaras mītnes dārzā. Pie klātā galda skan gan nopietnākas, gan jautrākas runas un pārrunas par agronomu dzīves un darba gaitām. Jauno agronomu viedokli izsaka Ritvars Heniņš. Viens no vecākajiem viesiem Andrejs Lucāns kaismīgi runā par nepadarīto un aplami darīto Latvijas laukos.
Aizrautīgās sarunas netraucē arī pēkšņi apmākušās debesis un spēcīgā lietus šalts. Siltā, sirsnīgā un draudzīgā gaisotne - pāri visam. Līdz nākamajai vasarai!

AgroPols

x

Paroles atgadināšana