Laidiens no arhīva:

Ražība

Par mēslošanas līdzekļu sertifikāciju

Valentīna Dane, AgroPols
05.09.2003

BO VSIA Agroķīmisko pētījumu centrs (APC) Mēslošanas līdzekļu sertifikācijas nodaļas kompetence veikt atbilstības novērtēšanu mēslošanas līdzekļiem, ievērojot LVS EN 45011:1998 standarta prasības, atbilstoši LR MK (MK) noteikumiem Nr. 247 "Mēslošanas līdzekļu identifikācijas, atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi" (25.06.2002.), ir novērtēta Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā LATAK.
Sertifikācijas nodaļa ir nodrošināta ar kvalificētu personālu, kurš nepieciešams mēslošanas līdzekļu atbilstības novērtēšanai un mēslošanas līdzekļu paraugu ņemšanai.
Mēslošanas līdzekļu (minerālmēslu un kaļķošanas materiāla) testēšanai sertifikācijas nodaļa ir noslēgusi apakšlīgumus ar akreditētām testēšanas laboratorijām: APC Analītisko nodaļu, kas jau no 1965. gada veic dažādu mēslošanas līdzekļu kvalitātes pārbaudi, Igaunijas Augkopības produkcijas kontroles centra Agroķīmisko laboratoriju un LATSERT laboratoriju. Mikrobioloģisko rādītāju testēšanai organiskajos un organominerālajos mēslošanas līdzekļos noslēgts apakšlīgums ar Valsts Veterinārmedicīnas diagnostikas centra laboratoriju.
Mēslošanas līdzekļu sertifikācijas nodaļas politikas mērķu īstenošanai nodaļas personāls arī turpmāk turpinās:
• uzlabot sadarbību ar klientu, ievietojot arvien plašāku informāciju interneta mājas lapā par mēslošanas līdzekļu sertifikāciju;
• paaugstināt savu kvalifikāciju apmācību kursos;
• izveidot efektīvāku dokumentu aprites sistēmu;
• papildināt materiāli tehnisko bāzi, lai saīsinātu sertifikācijas termiņus;
• dažādu ar sertifikāciju saistīto problēmu risināšanā aktīvāk iesaistīt mēslošanas līdzekļu sertifikācijas konsultatīvās padomes locekļus.
Veicot mēslošanas līdzekļa sertifikāciju, ir ļoti būtiski, lai par sertificējamo mēslošanas līdzekli tiktu iesniegta visa pieprasītā informācija un iepriekšminēto MK noteikumu 1. pielikuma identifikācijas prasībās norādītie dati.
Ar kādām galvenajām grūtībām sastopas minerālmēslu ievedēji?
Vissarežģītāk mēslošanas līdzekļu piegādātājiem ir iegūt no ražotājfirmām dokumentus, kuri nepieciešami mēslošanas līdzekļa atbilstības novērtēšanai. Iesniegtajos mēslošanas līdzekļa atbilstības novērtēšanas vai apstiprinājuma dokumentos jābūt uzrādītiem visiem datiem, kurus piegādātājs deklarē saskaņā ar MK noteikumu Nr. 247 1. pielikumā noteiktajām mēslošanas līdzekļa identifikācijas prasībām, kā arī faktiski noteiktajiem rādītājiem attiecīgajai mēslošanas līdzekļa partijai.
Faktiski noteiktajiem rādītājiem jābūt testētiem akreditētā laboratorijā (laboratorijā, kurai ir akreditēta mēslošanas līdzekļu testēšanas sfēra) un jābūt uzrādītai testēšanas metodei, kurai jāatbilst noteikumos Nr. 247 "Mēslošanas līdzekļu identifikācijas, atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi" 6. pielikumā noteiktajām standartmetodēm, kuras savukārt ir adekvātas ES direktīvās noteiktajām metodēm. Taču daudzās valstīs, kuras nav ES dalībvalstis, mēslošanas līdzekļu testēšanu noteicošie normatīvie dokumenti neparedz lietot ES direktīvu metodes.
Šajos gadījumos, kad mēslošanas līdzekļa pārbaude veikta ar neatbilstošām metodēm, ir jāveic produkta paraugu ņemšana, testēšana akreditētā laboratorijā ar iepriekš minēto MK noteikumu 6. pielikumā noteiktajām testēšanas metodēm un pēc tam jāveic tā atbilstības novērtēšana deklarētajai kvalitātei saskaņā ar šo MK noteikumu 3. p. prasībām.
Kas ietekmē mēslošanas līdzekļa sertifikācijas izmaksas
Mēslošanas līdzekļa sertifikācijas izmaksas, kad ir iesniegti visi nepieciešamie dokumenti, atkarīgas no tā, vai:
• iesniegtajos dokumentos ir visa nepieciešamā informācija un dati saskaņā ar MK noteikumu Nr. 247 "Mēslošanas līdzekļu identifikācijas, atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi" 1. pielikumā noteiktajām identifikācijas prasībām;
• faktiski noteiktie rādītāji, kuri uzrādīti mēslošanas līdzekļa atbilstības novērtēšanas vai apstiprinājuma dokumentos, ir testēti akreditētā laboratorijā ar šo MK noteikumu 6. pielikumā dotajām standartmetodēm;
• ir jāveic mēslošanas līdzekļa paraugu ņemšana;
• ir jānosaka liels skaits testējamo rādītāju.
Jāatzīmē, ka sertifikācijas nodaļas darbu valsts nefinansē.
Līdz šā gada augustam sertifikācijas nodaļa ir izsniegusi 49 mēslošanas līdzekļu sertifikātus. Pieteikumus mēslošanas līdzekļu sertifikācijai bija iesniegušas 15 firmas. Ievesto minerālmēslu sertificēšanā aktīvākās firmas bija SIA LATAGRA, SIA Fertibalt, SIA Kesko Agro Latvia, SIA Auto Starts Tirdzniecība, a/s Latvijas ķīmija, SIA Aktivators, SIA Bang & Bonsomer un SIA Kemira Agro Latvija. Latvijā ražotos mēslošanas līdzekļus speciālai izmantošanai ir sertificējusi a/s Ķīmiskā rūpnīca "Spodrība" un kaļķošanas materiālus - SIA Saulkalne S, SIA Celtniecības dolomīti, a/s Brocēni, SIA Silaiņi un a/s Vidzemes ceļi.
Sertificēto mēslošanas līdzekļu sarakstu var aplūkot APC mājas lapā (www.apcentrs.lv) un šā izdevuma pielikumā. Arī zemnieki ir ieinteresēti, lai Latvijā tiktu pārdoti labas kvalitātes mēslošanas līdzekļi, kas ne vienmēr tā ir.
Mēslošanas līdzekļu ievedējiem, ražotājiem, apstrādātājiem un maisījumu gatavotājiem jāņem vērā arī tas, ka Valsts augu aizsardzības dienesta inspektori jau tuvākajā laikā uzsāks mēslošanas līdzekļu kontroli. Šo kontroli finansēs no valsts budžeta līdzekļiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana