Laidiens no arhīva:

Ražība

Augu aizsardzības darbi, ziemu gaidot

Jānis Āboliņš, AgroPols
05.09.2003

Ar rudzusmilgu piesārņotos laukos ziemas kviešu un rudzu sējumus pēc sējas līdz dīgšanai vai kultūrauga 1-3 lapu stadijā vēlams apsmidzināt ar stompu 4-5 l/ha, tad reizē ar rudzusmilgu tiks ierobežotas arī tīruma kumelītes, atraitnītes, virzas un dažas citas nezāles.
Āboliņa vēža ierobežošanai, īpaši sēklu laukos, vēlams pirms veģetācijas beigām izsmidzināt sumileksu vai ronilānu 1 kg/ha.
Pēc augļu novākšanas jānovāc visi augļu koku vainagā palikušie puvušie augļi (āboli, bumbieri, plūmes, ķirši), jo tajos attīstījušies slimību ierosinātāji var ierosināt jaunas saslimšanas. Piemēram, ābolu puvi var izraisīt augļu koku stumbru un zaru vēža ierosinātājs; ja tāds ābols paliek ābelē - no tā siltā rudenī slimības ierosinātāja sporas var inficēt katru augļu koka brūci (arī tikko nobirušas lapas piestiprināšanās vieta ir brūce). Pēc lapu nobiršanas tās ir jānovāc vai arī jāapsmidzina ar 5-7% karbamīda šķīdumu, lai tās līdz pavasarim sapūst, tad aizies bojā tajās saglabājies ābeļu kraupja ierosinātājs. Ābeles pret vēzi var apsmidzināt (pēc lapu nobiršanas) ar 0,3-0,5% čempiona suspensiju. Augļu koku apdobēs ziemojošos kaitēkļus var ierobežot, apdobes mulčējot ar kompostu, kūdru, zāģskaidām, koku šķeldu vai citu materiālu. Zāģu skaidām vai šķeldai ieteicams pievienot krītu, kaļķus vai koku pelnus. Jaunos augļu koku stādījumus vēlams nodrošināt pret ūdensžurku (var apgrauzt saknes) vai peļu (var apgrauzt mizu pie augsnes) bojājumiem, izliekot saindētas ēsmas. Ēsmas vēlams izvietot maza diametra drenu caurulēs vai koka kastītēs ar atklātiem galiem, lai ēsma nebūtu pieejama mājdzīvniekiem. Iestājoties vēsam laikam, oktobra beigās vai novembra sākumā noņemamas un sadedzināmas kaitēkļu ķeramās jostas.
Rudens aršana veicama pēc iespējas agri un rūpīgi iestrādājot visas augu atliekas, lai slimību ierosinātāji no tām nevarētu inficēt sadīgušos ziemāju graudaugu sējumus. Ja pēc agrās rudens aršanas ložņu vārpatas dīgsti sasnieguši 4-5 lapu stadiju, vārpatu var ierobežot, apsmidzinot ar kādu glifosāta preparātu 2-3 l/ha līdz veģetācijas perioda beigām.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana