Laidiens no arhīva:

Ražība

Zālāju ražībai, ilggadībai un lopbarības kvalitātei

Arturs Antonijs, AgroPols
08.04.2004

Ražīgu, lētu un augstvērtīgu zālaugu lopbarību - zaļbarību, sienu un skābsienu var iegūt, ja izmanto augstražīgu un pilnvērtīgu zālaugu zelmeni. Tomēr zālaugu audzēšana būs sekmīga tikai tad, ja zālājam ir nodrošinātas vajadzīgās barības vielas ar iedoto mēslojumu. Ilggadējie (1974-2003. g.) pētījuma rezultāti LLU Skrīveru Zinātnes centra Zālaugu mēslošanas stacionārā, kā arī pieredze praktiskajā ražošanā apliecina, ka ilgstoši stabilas un augstas zālaugu zelmeņa zāles ražas ar kvalitatīvu botānisko sastāvu nodrošina sabalansēts NPK minerālmēslojums un skābo augšņu kaļķošana.
Veikto pētījumu rezultāti liecina, ka minēto gadu gaitā lietotais NPK mēslojums iedarbojas uz zālaugu ražu dažādi, atšķirībā no mēslojuma devām un NPK attiecībām:
1) ražu nodrošinot stabilu ilgus gadus;
2) ražu samazinot vai
3) arvien paaugstinot.
Izsekojot ilggadīgi nemēslotā varianta ražu skaitļiem, vērojams, ka zālaugu raža visstraujāk izmainās 4-6 gadu laika posmā. Minēto gadu laikā 5 atšķirīgos laika periodos salīdzinot arī pārējo mēslojumu variantu ražu, redzams, ka:
1) stabilas, ilggadējas zālāja sausnas ražas nodrošina
• ar NPK devām līdzsvarots minerālmēslojums (var. 111, 222, 333),
• mēslojums ar optimālām PK mēslojuma devām (var. 113, 131, 022).
Tā kā izveidojies ilggadējs labvēlīgs agrotehniskais fons, pēdējos 6 gados zālāju sausnas raža ir palielinājusies.
2) zālaugu sausnas raža arvien samazinās ja:
• zelmeni nemēslo (var. 000),
• mēslo tikai ar NP mēslojumu bez kālija (var. 220),
• N devas ievērojami pārsniedz P un K mēslojuma devas (var. 422, 311),
• pie N un K devas iztrūkst P mēslojuma (var. 202),
• P un K devas ir mazākumā (var. 313, 331).
Variantā 422 ražu veido galvenokārt skābenes u.c. nezāles;
3) zālaugu sausnas raža ar gadiem arvien palielinās;
Ik gadu saņemot bagātīgu fosfora (var. 242) un kālija (var. 224) mēslojumu, to bagātina un sekmē zālāja ražas palielināšanu, jo neizmantotā mēslojuma pārpalikums uzkrājas augsnē.
Veiktie pētījuma rezultāti liecina, ka ilggadēji stabilu zālaugu ražu ieguvei vajadzīgs līdzsvarots NPK minerālmēslojums un ar optimālām devām nodrošināts PK mēslojums.
Sēta zālāja ražība, kā arī zelmeņa botāniskais sastāvs izmainās atkarībā no saņemtā mēslojuma un zālaugu maisījuma atsevišķo sugu agresivitātes.
Ja minerālmēslojums ir sabalansēts, ilggadīgajā zālāja zelmenī valdošās ir vērtīgās stiebrzāles. No tām lielākā ilggadība maisījumos ir kamolzālei un pļavas skarenei.
Ilggadēji nemēslotā fonā praktiski ir zālaugu neraža, kaut gan tās botāniskais sastāvs daudzveidīgs - cūkpienes, parastā smilga, sūna, mazā skābene, madaras; nokrišņiem bagātos gados zelmenī aug arī baltais āboliņš.
Pienenes visvairāk sastopamas ilggadīgi nemēslotā, kā arī ar kāliju bagātīgāk mēslotā un minerālmēslojuma fonā ar nelielu N devu.
Bez kālija un fosfora mēslojuma vai ar nelielu tā devu valdošā ir parastā smilga, tās zālāja lopbarība ir mazvērtīga.
Baltā āboliņa īpatsvars zelmenī vislielākais ir kaļķotā augsnē PK mēslojumā bez N vai ar nelielu tā devu ar PK bagātīgākā mēslojumā un mitrumu nodrošinātos apstākļos.
Sūna ieviešas skābā, nemēslotā un sablīvētā augsnē. Skābenes ieviešas ilgstoši nekaļķotā augsnē ar skābu reakciju.
Tātad ilggadīgi stabilas un lopbarībai augstvērtīgas zālāja ražas ieguvei jāizmanto ar NPK sabalansēts minerālmēslojums.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana