Laidiens no arhīva:

Ražība

Cukurbiešu šķirņu salīdzināšana

Dr. agr. Vitolds Tūls, AgroPols
13.04.2004

Cukurbiešu ražas, to kvalitāti un saimniecības ienākumus var ievērojami uzlabot veiksmīga šķirņu izvēle. Tas daudzreiz pierādīts izmēģinājumos un ražošanā. Tāpēc SIA Lielmežotne ik gadu veic arī šķirņu izmēģinājumus ražošanas apstākļos.
Mežotnes - Bauskas ceļa malā iesētās šķirnes 2003. gadā pievērsa visu gājēju un braucēju uzmanību, jo bija atšķirīgas dīgšanas, augšanas, lapu veida, nokrāsas ziņā un īpaši - izturībā pret lapu slimībām.
Izmēģinājums tika ierīkots izskalotā velēnu karbonātu vidēja smilšmāla augsnē ar humusa saturu 1,7%, augsnes reakciju pH 6,6, pēc ziemas kviešiem. Augsnes strādāšana, mēslošana, nezāļu apkarošana u.c darbi veikti saskaņā ar saimniecībā lietojamo tehnoloģiju. Sēts 22. aprīlī ar sējmašīnu Accord. Dažādu šķirņu sadīgšana bija laba un samērā līdzīga. Nedaudz ātrāk dīga šķirnes "Salut", "Achat", "Kassandra", "Vanessa", "Millenium", "Univers" un "Manhatan". Kaitēkļu bojājumu būtībā nebija. Arī lapu slimības līdz augustam tikpat kā netika novērotas, bet augustā un septembrī vairumam šķirņu lapas stipri bojāja biešu lapu sīkplankumainība (Cercospora beticola), nedaudz arī biešu lapu sarmplankumainība (Ramularia beticola). Citas slimības nedaudz parādījās vēlāk. Slimībām izplatoties, pret tām mazāk izturīgo šķirņu lapas dzeltēja, vēlāk pat nobrūnēja. Kā ļoti izturīgas pret lapu slimībām vērtējamas šķirnes "Sofarizo", "Mars", "Achat", kā arī vairāki firmu KWS un Hilleshōg/Synģenta jaunākie numuri. Šo šķirņu lapas palika pilnīgi zaļas līdz novākšanai. Kā vidēji izturīgas pret lapu slimībām var atzīmēt šķirnes "Salut", "Aksel", "Lorenca", "Conto", "Millenium", "Univers", "Manhatan". Atsevišķo šķirņu ražas izpētē iegūtie galvenie rezultāti parādīti tabulā.
Augstākā sakņu ražība bija šķirnēm "Lorenca", "Anna", "Millenium" un "Manhatan". Augstākais cukura saturs - šķirnēm "Kassandra", "Svea", "Juvena", "Salut", "Aksel"; cukura raža - šķirnēm "Millenium", "Lorenca", "Anna", "Juvena", "Sufarizo", "Imer", "Pilot", "Moldau". Baltā cukura iznākums augstākais bija šķirnēm "Millenium", "Lorenca", "Kassandra", "Anna", "Juvena", "Mars", "Salut", "Manhatan". Pēdējais uzskatāms par svarīgāko rezultātu. Vēl jāpiebilst, ka arī izmēģinājumos neviens nav pasargāts no kļūdām, īpaši augsnes nevienmērības dēļ un citu faktoru ietekmē.
Audzējot cukurbietes lielākās platībās saimniecībās, vēlams sēt vairākas šķirnes, jo augsnes, klimatiskie u.c. apstākļi dažādas šķirnes ietekmē atšķirīgi, un šķirņu ražība pa gadiem var būt stipri nevienāda.
Protams, agrai novākšanai vajag agrīnas šķirnes. Tās parasti ir cukursaturīgākas, kuras ātrāk uzkrāj cukuru un nobriest pārstrādei fabrikās. Selekcionāru un sēklu piegādes firmas savās rekomendācijās parasti iesaka, kuras šķirnes sējamas agrai novākšanai, kuras - vēlākai. Svarīgi ir arī pašās saimniecībās veikt novērojumus par dažādu šķirņu dīgšanas ātrumu, augšanu, ražību, kā arī izturību pret slimībām un to, lai varētu pamatotāk izvēlēties piemērotākās šķirnes.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana