Laidiens no arhīva:

Ražība

Augu aizsardzība jūlijā

Jānis Āboliņš, AgroPols
22.06.2004

Vasarāju graudaugu sējumos
vārpošanas fāzē no labību lapu un vārpu plankumainībām (rūsām, labību tumšbrūnās plankumainības, auzu brūnplankumainības, miežu lapu brūnsvītrainības, miežu lapu tīklplankumainības, kviešu dzeltenplankumainības, graudzāļu miltrasas, kviešu lapu pelēkplankumainības, kviešu plēkšņu plankumainības, auzu pelēkplankumainības, stiebrzāļu gredzenplankumainības) jāsargā augšējās trīs lapas. Ja kāda no slimībām paradās uz tām, ir jāsmidzina fungicīds. Kopā ar fungicīdu, ja laputis sastopamas uz katra trešā auga vai vairāk, izsmidzināms arī insekticīds.

Kartupeļu stādījumos
iespējams, lielāka vērība nekā citugad pievēršama kartupeļu lakstu puves ierobežošanai, jo vēsais pavasaris aizkavēja kartupeļu dīgšanu un attīstību. Lakstu puvei parādoties agrākās attīstības stadijās kā parasti, slimības izraisītie ražas zudumi var būt lielāki. Optimāls variants kartupeļu lakstu puves ierobežošanai ir – pēc informācijas par sagaidāmo lakstu puves parādīšanos vai, novērojot pirmās slimības pazīmes kartupeļu stādījumā, izdarīt divus smidzinājumus ar fungicīdu, kas satur sistēmas vai lokāli sistēmas iedarbības darbīgās vielas (Ridomils Gold MC 68 d.g., Akrobāts Plus d.g., Tatū 550 s.k., Elektis d.g., Sereno 60 d.g., Tanos 50 d.g.) un pēc tam pieskares – aizsargājošos fungicīdus (Bravo 500 s.k., Čempions 50 p.s., Ditāns NT d.g., Penkocebs 80 p.s., Širlans 500 s.k.). Kopā ar fungicīdu, ja nepieciešams, kartupeļu lapgrauža ierobežošanai var izsmidzināt arī insekticīdu.

Sīpolu stādījumos
var parādīties sīpolu neīstā miltrasa. Tad stādījumā vai sējumā izsmidzināms fungicīds (Ditāns NT d.g., Penkocebs 80 p.s., Ridomils Gold MC 68 d.g.), pret parādījušos sīpolu mušu, sīpolu ziedu mušu vai sīpolu lakstu kodi izsmidzināms insekticīds (Bulldoks 025 e.k., Fastaks e.k., Kestaks e.k. vai Sumi-alfa 5 e.k.). To var izdarīt tvertnes maisījumā ar fungicīdu.

Kāpostu stādījumus
jūlijā visvairāk apdraud kāpostu laputs, baltenis, kāpostu cekulkode un kāpostu pūcīte. Insekticīds izsmidzināms, ja kaitēkļi ir sastopami uz 10% vai pat vairāk augu.

Zirņu sējumos
zirņu ziedēšanas laikā pret zirņu tinēju izlaižama trihogramma.

Ābeļu dārzos
jāturpina ābeļu kraupja un augļu puvju ierobežošanas pasākumi. Tas jādara arī dārzos, kuros ziedpumpuri stipri cietuši no salnām, jo ābeļu kraupja attīstība uz lapām novājina augus un var negatīvi ietekmēt nākamā gada ražu. Ja dārzā veidojas raža, pret ābolu tinēju mēneša sākumā atkārtoti izlaižama trihogramma, pīlādžu tīklkodes apdraudētos dārzos izmidzināms insekticīds. Ābolu korķplankumainības ierobežošanai vēlams augus caur lapām piebarot ar kalciju, izmidzinot kalcija hlorīdu vai kalcija nitrātu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana